Hoppa till huvudinnehåll

SLU Skogsskadecentrum

Vi skapar och samlar kunskap och kompetens för skogens hälsa.

Illustrationer om skogsskadas verksamhet.

Vi förebygger och övervakar

Vi forskar om, analyserar och övervakar skogsskador för att rusta den svenska skogen mot dagens och morgondagens risker för skada. Vi skapar och samlar kunskap för skogens hälsa. 

Med fokus på ansvarsfullt brukande av skogen, bevarande av naturvärden och biologisk mångfald bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling under förändrade klimatförhållanden.

 

Skogsbrand och torka

Vad orsakar en skogsbrand? Vilka skogar är mest benägna att brinna? Hur klarar träden och växterna branden? Här hittar du svaren!

En man framför en stor eld. Foto.

Forskarskola

SLU Skogsskadecentrums forskarskola utbildar doktorander till att få en bred kompetens inom skogsskador. Här kan du nätverka med industri och myndigheter. Forskarskolan är öppen för alla doktorander vid SLU.

Skor på en sten i skogen. Foto.

Miljöövervakning

Vi samlar löpande in data om skador och populationer av skadegörare i svenska skogliga ekosystem. Det ger underlag till centrets analysfunktion men kan också vara relevant för forskning och annat myndighetsarbete.

Larver av växtsteklar på tall. Foto.

Analysfunktion

Analysfunktionen är en viktig av SLU Skogsskadecentrum. Våra analytiker undersöker risken för skadeutbrott, identifierar kunskapsluckor och är ett kunskapsstöd för centret.

En kvinna står vid en björk i skogen. Foto.

Våra projekt

Här hittar du våra pågående och tidigare projekt. Vi har projekt inom forskning, miljöövervakning samt förstudie eller utvecklingsprojekt med koppling till skogsskador.

Grangren. Foto.

Aktuellt om skogsskador från SLU

  • 31 maj 2024

    Nätverka i Umeå kring växtskydd och skogsskador

    Några personer går på gräs i närheten av en byggnad. Foto. Välkommen till ett nätverkssymposium 2–3 oktober, arrangerat av SLU Nätverk växtskydd och SLU Skogsskadecentrum för personal vid SLU som är verksamma inom de här områdena. Mötet hålls på engelska i Umeå.
  • 27 maj 2024

    Doktorandkurs bäddar för nätverk och samarbeten

    Fältövning. Foto. Övervakning och miljöanalys av skogsskador stod i fokus när doktorander avslutade kurs med en vecka i Lycksele i Västerbotten. En vecka som gett kunskap, nätverk och nya perspektiv på samarbeten inom forskning.
  • 20 maj 2024

    Utredning lyfter SLU Skogsskadecentrum som koordinator

    Alm med kala grenar. Foto. Almen är akut hotad i Sverige och riskerar att försvinna helt om inget görs. Landsbygdsminister Peter Kullgren fick nyligen ta emot ett yttrande från utredningen om skogsträdsförädling för ökad motståndskraft som lyfter SLU Skogsskadecentrum som en betydelsefull aktör i kampen mot både almsjuka och askskottsjuka.
  • 14 maj 2024

    Rostsvampar extra intressanta att studera i ett föränderligt klimat

    En gul geleliknande svamp på barrträd. Foto. Den 7–8 maj hålls ett symposium om rostsvampar på Ultuna i Uppsala. Symposiet hölls för att fira Berit Samils långa karriär inom rostsvampsforskning då hon nu går i pension. Dagen bjöd på många intressanta diskussioner och nätverkande kring rostsjukdomar i skog och i lantbruk.
  • 06 maj 2024

    Viktigt att hantera skadesvampar i plantskolorna

    Växthus med små granar framför. Foto. Ökad kunskap om skadesvampar i plantskolor kan förbättra åtgärderna som används för att skydda skogsplantorna. Därför har Rebecca Larsson i sin doktorsavhandling studerat förekomsten av skadesvampar på gran-, tall-, och lärkfrön, friska tallbarr, samt svampsporer i luften runt plantskolorna.
Publicerad: 16 maj 2024 - Sidansvarig: theres.svensson@slu.se
Loading…