Tallrik med mat. Foto.
9 dec

Webbinarium på Zoom, Uppsala

Alla tiders jul – julens festmat

Richard Tellström som tomte, 2014. Foto Hans Lundholm

Lunch-webbinarium från SLU Future Food: Julens festmat från självhushåll och firmajulfest till Corona-restriktioner.  I denna juliga föreläsning berättar mathistorikern Richard Tellström om svenskens lite besynnerliga hållning till julmaten.

Julens mat och dryck är paradoxal. Medan vi hela året vill äta framstegsvänligt, näringsriktigt och trendigt, vänder vi under några dagar blicken bakåt och dukar fram rätter som har en månghundraårig historia.

I denna juliga föreläsning berättar mathistorikern Richard Tellström vid SLU Future Food om svenskens lite besynnerliga hållning till julmaten. Det blir sillarnas historia, lutfisken som försvann, dopp-i-grytan som trängde sig in på julsmörgåsbordet och siande om vad COVID-19 pandemin får för effekter.

Julens måltidsform är ingalunda skriven i marmor utan ständigt utsatt för samtidstryck, nya smakideal och öppen för TV-kockars ständiga förbättringsförslag.

En inspelning av föreläsningen kan ses fram till 2020-12-31.

Anmälan till seminariet

Vill du prenumerera på nyhetsbrev från SLU Future Food?
Webbinariets föreläsningsdel spelas in*
De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera din anmälan eller ditt besök. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter.

Fakta

Tid: 2020-12-09 12:05 - 13:00
Ort: Uppsala
Lokal: Webbinarium på Zoom
Arrangör: SLU Future Food
Sista anmälningsdag: 9 december 2020
Pris: Gratis
Mer information:

Observera att lunch-webbinariets presentation kommer att spelas in och finnas tillgängligt att se i efterhand under två veckor. Frågestunden spelas inte in.

Kontakt


Program

Kl. 11:50–12:05

  • Vi öppnar det digitala rummet en kvart innan webbinariet drar igång
  • Välkommen att testa ljud, bild och säga hej till övriga deltagare

Kl. 12:05–1245

  • SLU Future Food hälsar välkommen (30 s)
  • Lunchföreläsning (40 min)

Kl. 12:45–13:00

  • Frågestund (ställ frågorna i chatten)

Kl. 13:00–13:30

  • Digitalt eftersnack för de som vill 

Relaterade sidor: