Hoppa till huvudinnehåll

SLU Skogsskadecentrum

Vi skapar och samlar kunskap och kompetens för skogens hälsa.

Illustrationer om skogsskadas verksamhet.

Vi förebygger och övervakar

Vi forskar om, analyserar och övervakar skogsskador för att rusta den svenska skogen mot dagens och morgondagens risker för skada. Vi skapar och samlar kunskap för skogens hälsa. 

Med fokus på ansvarsfullt brukande av skogen, bevarande av naturvärden och biologisk mångfald bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling under förändrade klimatförhållanden.

 

Forskarskola

SLU Skogsskadecentrums forskarskola utbildar doktorander till att få en bred kompetens inom skogsskador. Här kan du nätverka med industri och myndigheter. Forskarskolan är öppen för alla doktorander vid SLU.

Skor på en sten i skogen. Foto.

Miljöövervakning

Vi samlar löpande in data om skador och populationer av skadegörare i svenska skogliga ekosystem. Det ger underlag till centrets analysfunktion men kan också vara relevant för forskning och annat myndighetsarbete.

Larver av växtsteklar på tall. Foto.

Analysfunktion

Analysfunktionen är en viktig av SLU Skogsskadecentrum. Våra analytiker undersöker risken för skadeutbrott, identifierar kunskapsluckor och är ett kunskapsstöd för centret.

En kvinna står vid en björk i skogen. Foto.

Våra projekt

Här hittar du våra pågående och tidigare projekt. Vi har projekt inom forskning, miljöövervakning samt förstudie eller utvecklingsprojekt med koppling till skogsskador.

Grangren. Foto.

Aktuellt om skogsskador från SLU

  • 09 oktober 2024

    Trädsjukdomar kan upptäckas tidigt på lukten

    Forskare med en handdator Med avancerad teknik som bland annat analyserar dofter går det att tidigare upptäcka och övervaka trädsjukdomar i skogar och städer.
  • 07 oktober 2024

    SLU-forskare diskuterade framtidens skogs- och växthälsa i Umeå

    Deltagare vid nätverkssymposium. Foto. För att öka samverkan mellan SLU:s forskare över landet inom området skogsskada och växtskydd bjöd SLU Nätverk växtskydd och SLU Skogsskadecentrum in till en nätverksträff i Umeå. ”Det har varit ett bra tillfälle att träffa folk och nätverka, schemat innehöll inspirerande föreläsningar, en exkursion och fler tillfällen för mingel och diskussion så det har varit gott om tid att prata med varandra om forskning”, sa en av deltagarna.
  • 26 september 2024

    Grönt ljus för tidigare och storskalig identifiering av barkborreangripna granar

    Stor drönare med kamera monterad undertill. I bakgrunden gräs, skog och ett hus. Foto. En ny banbrytande teknik med hyperspektrala drönarbilder gör det nu möjligt att upptäcka majoriteten barkborreangripna granar innan en ny generation borrar lämnar trädet. Den nya tekniken har dessutom stor potential att användas av enklare kameror och för övervakning av stora områden.
  • 24 september 2024

    Försvåra för granbarkborren genom att blanda skötselstrategier

    Gångsystem av granbarkborre (Ips typographus) En blandning av skötselstrategier minskar skogens känslighet för granbarkborreangrepp enligt en ny studie vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). I simuleringsförsök visade sig den mest framgångsrika strategin för att förhindra storskaliga angrepp, vara att minska förekomsten av stora granar i landskapet.
  • 18 september 2024

    Omedelbara åtgärder krävs mot trädsjukdomen Phytophthora

    En avhandling spika upp Det saknas både bra verktyg och rejäla insatser för att stoppa spridningen av den svampliknande trädsjukdomen Phytophthora. Den slutsatsen drar Noelia López–García i sin doktorsavhandling.
Publicerad: 05 september 2024 - Sidansvarig: theres.svensson@slu.se
Loading…