Under tre veckor i augusti 2021, 2022 och 2023 provfiskade lobservers efter hummer samtidigt som SLU:s provfiske efter hummer pågick. Totalt har 55 hummerfiskare bidragit med data genom att fiska i sina hemområden mellan Strömstad och Båstad. De har lämnat information om storleksfördelningar och fångstbarhet i över 20 områden längs kusten, och skapat underlag för en rapport till Havs- och vattenmyndigheten. På sikt kan vi använda den här typen av försök till att ta fram ett beståndsindex; ett relativt mått som visar på förändringar i beståndet över tid, och som sedan kan ingå i en beståndsanalysmodell.
Alla som deltar i provfisket är engagerade och erfarna fiskare som vill bidra till förvaltningen och kunskapen kring hummer. De utför fisket på frivillig basis, med egen utrustning och utan ersättning från SLU Aqua.
Totalt fångades och mättes 1 015, 886 och 598 humrar under Lobserve 2021, 2022 och 2023. Humrar större än 11 cm var få; det mättes hummer i storlekar mellan 5 och strax under 16 cm, och de fångades på djup från 2 m till 38 m. Både stora och små humrar hittades på alla djup under detta provfiske. Högst täthet av hummer observerades i områdena runt Kungsbacka, och från Grebbestad och söderut till Gullmarsfjorden, medan den största medelstorleken uppfanns i 8-fjordars nordligare delar.
Även bifångst rapporteras i provfisket, och den absolut vanligaste fångsten är krabbor, t.ex. krabbtaska eller strandkrabba.
Studien är en jämförelse över tid, och med flera år i tidserien vill vi med denna metod förstärka beståndsanalysen av hummer, genom att producera ett fiskerioberoende beståndsindex samt öka kunskapen om vilka storlekar som utgör det fiskbara beståndet längs västkusten.