Hoppa till huvudinnehåll

Biologi och miljövetenskap Rovdjursexpert eller miljöchef?

Utbilda dig till biolog eller miljövetare och arbeta för en hållbar värld. Du får kunskaper som gör att du kan lösa angelägna miljöproblem och bidra till att bevara en biologisk mångfald.

• Få gedigen kunskap inom biologi och miljövetenskap och dess stödämnen för att vara attraktiv på arbetsmarknaden eller för fortsatta studier.

• Få en fördjupad förståelse för miljöproblemen och dess lösningar genom hållbart nyttjande av våra naturresurser.

• Lär dig kritiskt tänkande och vetenskapligt förhållningssätt varvat med teori med många praktiska övningar och exkursioner.

PROGRAMINFORMATION

Vill du förstå hållbar utveckling och lösa konkreta problem i miljön och för livet på jorden? Vare sig du riktar in dig på biologi eller miljövetenskap ger det här programmet goda förutsättningar för dig som vill bevara den  biologiska mångfalden eller jobba med angelägna miljöfrågor.

En helt vanlig dag på utbildningen kan innebära lärande i föreläsningsmiljö, på exkursion i skog och mark eller i laboratoriet.

Som biolog och miljövetare kommer du få kunskaper om bland annat organismer, ekosystem, kemi, mark och vatten, och hur allt hänger ihop. Hållbarhetstänket finns alltid med dig och du lär dig teorierna som ligger till grund för det.

Studer utomlands

Vill du studera utomlands under utbildningen? På den här sidan hittar du vilka olika internationella möjligheter det finns inom programmet. Länk: Internationella möjligheter inom programmet Biologi och Miljövetenskap.

FAKTA & BEHÖRIGHET

Namn: Biologi och miljövetenskap - kandidatprogram
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Omfattning: 3 år, 180 hp
Studiestart: HT 2025

Sista anmälan för svenska studenter: 2025-04-15

Studieort: Uppsala
Studietakt: Helfart
Studieform: Campus
Anmälningskod för svenska studenter: 91006

Urval: Betyg och högskoleprov.

Behörighet:

För att bli antagen till kandidatprogrammet biologi och miljövetenskap krävs, förutom grundläggande behörighet:

- Biologi 2
- Fysik 1a alternativt Fysik 1b1 + Fysik 1b2
- Kemi 2
- Matematik 4
Betygskrav: i var och en av ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd.
Fler ersättningsmöjligheter finns för kurser inom områdesbehörigheterna.
Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de olika kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Kandidatprogrammet biologi och miljövetenskap syftar till en kandidatexamen med huvudområdet biologi eller miljövetenskap. Kandidatexamen är en generell examen. Kurserna i programmet möjliggör även andra generella examina om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.

Student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen kandidatexamen med huvudområde biologi eller kandidatexamen med huvudområde miljövetenskap (degree of Bachelor of Science with a Major in Biology eller degree of Bachelor of Science with a Major in Environmental Science).

Examenskrav

Kandidatexamen med huvudområde biologi uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:

  • minst 60 hp kurser inom biologi (G1N; G1F); i dessa får högst 15 hp inom kemi inräknas,
  • minst 15 hp kurser med fördjupning inom biologi (G2F),
  • minst 15 hp självständigt arbete inom biologi (kandidatarbete/G2E).

Maximalt 30 högskolepoäng får utgöras av godkända kurser på avancerad nivå.

Kandidatexamen med huvudområde miljövetenskap uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:

  • minst 60 hp kurser inom miljövetenskap (G1N; G1F); i dessa får högst 15 hp inom kemi inräknas,
  • minst 15 hp kurser med fördjupning inom miljövetenskap (G2F),
  • minst 15 hp självständigt arbete inom miljövetenskap (kandidatarbete/G2E).

Maximalt 30 högskolepoäng får utgöras av godkända kurser på avancerad nivå.

INNEHÅLL

År 1

Det första året läser du basämnen du behöver för de kommande studierna och i din framtida yrkesroll. Du läser också grundläggande kurser i geologi, hydrologi, organismbiologi och ekologi. Du får inblick i hur naturresursföretag inom jord- och skogsbruk i Sverige fungerar. Du lär dig också att söka och bearbeta information och att presentera den, både muntligt och skriftligt. Inför år 2 väljer du vilken inriktning du vill ha på din examen, biologi eller miljövetenskap.

År 2

Under år 2 fortsätter du med ämnen som växtbiologi, cellbiologi och mikrobiologi och markvetenskap. Du lär dig också hur växter samspelar med mark och atmosfär. Biologerna inriktar sig mot zoologi och praktisk naturvård. Miljövetarna läser mer om mark och vatten samt om hur våra energisystem påverkar miljön. 

År 3

Under det tredje året fördjupar du dina kunskaper inom ditt ämne (biologi eller miljövetenskap). Biologen läser ytterligare naturvård och miljövetaren fördjupar sig i miljöanalys och livscykelanalys och får lära sig använda modeller för att analysera miljöproblem. Du gör även ett självständigt arbete och kan där fördjupa dig i ett område som intresserar dig.

Under tredje året kan du också läsa kurser i miljörätt, geografiska informationssystem (GIS) och miljökommunikation. Dessa kurser ger dig användbara verktyg inför arbetslivet. Du kan även välja att göra praktik på en arbetsplats för att få kontakter inför arbetslivet.

Vill du veta mer? Läs utbildningsplanen på SLU:s studentwebb.

Vill du studera utomlands under utbildningen? På den här sidan hittar du vilka olika internationella möjligheter det finns inom programmet. Länk: Internationella möjligheter inom programmet Biologi och Miljövetenskap.

Du hittar programmets kurser under fliken ”kurser på programmet” som finns längre ned på denna sida

KARRIÄR

Vad kan jag bli?

Efter utbildningen kan du söka jobb inom flera olika områden. Som biolog med naturvårdsinriktning kan du till exempel arbeta med:

  • skötselplaner för naturreservat
  • inventering av mark, djur och växter
  • jakt- och rovdjursfrågor
  • fiskerifrågor

Som miljövetare kan du bland annat arbeta med

  • miljöpåverkan på mark och vatten
  • riskbedömningar
  • miljöledning på företag
  • beskrivning av miljökonsekvenser vid olika ingrepp och anläggningar i natur och samhälle

Utbildningen är grundläggande och ger dig en bra bas om du väljer att läsa vidare och specialisera dig ytterligare. SLU är universitetet för livsvetenskaper, naturresurser, hållbarhet och människan. Här pågår ständigt forskning om bland annat miljö och biologi. När du studerar här får du ta del av de senaste forskningsrönen.

Vad blev det av dem? 

Undrar du vad som händer efter studierna på SLU? Klicka här för att se filmer med våra alumner.

KURSER PÅ PROGRAMMET

UTBILDNINGSPLAN

Miljövetaren som löser riktiga miljöproblem

Lisa läste biologi och miljövetenskap på SLU och blev miljökonsult. Vill du också bidra till en hållbar utveckling? Gör som Lisa.

Studieåren du aldrig glömmer

Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.

Discjockey i ett bås på ett disko

Inte behörig?

Har du inte teknisk eller naturvetenskaplig bakgrund? Läs en naturvetenskaplig bastermin, den ger dig platsgaranti till vissa program.

Studenter som pluggar

Frågor och svar inför ansökan

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att plugga på SLU.

Skugga en student

Nyfiken på hur det är att plugga på SLU? Då ska du skugga en student. Välj om du vill träffa en student digitalt eller fysiskt och på vilket campus. Du får möjlighet att ställa alla dina frågor. Väljer du att skugga på campus får du även hänga med på föreläsningar.

Skugga en student

slu.student

Visste du att du kan följa våra studenter på Instagram? Där får du en glimt av hur studentlivet är och hur det faktiskt är att plugga på SLU.

Stadsbild av Uppsala under sommaren

Uppsala

Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter. 

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag, onsdag, fredag kl. 10.00-11.00

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…