Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdsingenjör - odling Arbeta med klimat- och miljösmart produktion av grödor.

Vill du ansvara för professionell och hållbar odling av närproducerad mat eller växter för gröna miljöer? Då ska du bli trädgårdsingenjör.

• Framtidsbransch med hög efterfrågan: Trädgårdsbranschen erbjuder stabila jobbmöjligheter med avancerad teknik och höga produktionsstandarder.

• Mångsidiga karriärvägar: Utbildningen öppnar dörrarna till varierade karriärmöjligheter inom bland annat gröna näringar, som egen företagare eller varför inte fortsatta studier.

• Hållbarhetsfokus: Utbildningen fokuserar på hållbar odling av både mat och gröna växter för att möta framtidens utmaningar inom jordbruk och trädgårdsbranschen.

PROGRAMINFORMATION

En konkurrenskraftig, klimat- och miljösmart produktion av inhemskt odlade grönsaker och bär är ett av flera viktiga områden där du kan bidra som trädgårdsingenjör. Utbildningen är en heltäckande yrkesutbildning där fokus är produktionsodling av nischgrödor som grönsaker i växthus och på friland, frukt och bär, och växter till plantskolor.

Programmet ger dig en blandning av teoretiska och praktiska färdigheter som behövs för att arbeta med kommersiell odling. Grundläggande kurser i naturvetenskapliga ämnen som botanik, kemi, marklära och växtfysiologi ger dig en förståelse för hur växter fungerar och förutsättningarna för odling. Kunskaperna använder du i praktiken under odlingsmomenten under programmet, liksom olika aspekter på teknik som krävs för de högteknologiska produktionssystemen. Du lär dig planera och tillämpa odling från frö till färdig produkt och hur kvaliteten bibehålls från produktion till konsumtion. Dessutom ingår ämnen som företagsekonomi och marknadsföring och en hel del praktik.  

Utbildningen leder till en yrkesexamen och ger goda möjligheter till arbete direkt efter avslutad utbildning. Jobben hittar du bland annat hos större odlare av livsmedel, på plantskola eller som egen företagare.  

Programmet ger också möjlighet till hortonomexamen efter fortsatta studier på masterprogrammen Horticultural Science eller Plant Biology for Sustainable Production. Det ger också tillgång till ett brett utbud av SLU:s andra gröna mastersprogram och många slags biologiutbildningar på andra lärosäten.

Från och med hösten 2021 leder programmet till en treårig trädgårdsingenjörsexamen.

Studera utomlands?

Vill du studera utomlands under utbildningen? På den här sidan hittar du vilka olika internationella möjligheter det finns inom programmet. Länk: Internationella möjligheter inom programmet Trädgårdsingenjör - odling.

FAKTA & BEHÖRIGHET

Namn: Trädgårdsingenjörsprogrammet – odling
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Omfattning: 3 år, 180 hp
Studiestart: HT 2025

Sista anmälan för svenska studenter: 2025-04-15

Studieort: Alnarp
Studietakt: Helfart
Studieform: Campus
Anmälningskod för svenska studenter: 91092

Urval: För program fördelar SLU platserna genom en tredjedel högskoleprov och två tredjedelar betyg.

Behörighet:

Grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå och
• Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
• Naturkunskap 2*
• Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1
*Biologi 1 + Fysik 1a (eller Fysik 1b1 + 1b2) + Kemi 1 ersätter Naturkunskap 2
alternativt

• Matematik B
• Naturkunskap B*
• Samhällskunskap A
* Biologi A + Kemi A + Fysik A ersätter Naturkunskap B
Kravet på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i kursplanen för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Trädgårdsingenjörsprogrammet – odling syftar till en trädgårdsingenjörsexamen som är en yrkesexamen.

Ytterligare examina kan vara möjliga, om kraven för dessa uppfylls. Se examenskrav samt SLU:s lokala examensordning.

Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen trädgårdsingenjörsexamen (Degree of Bachelor of Science in Horticultural Management).

Examenskrav

Trädgårdsingenjörsexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:

  • 120 hp obligatoriska programkurser (G1N; G1F)

  • 45 hp valbara programkurser (varav minst en G2F)

  • 15 hp självständigt arbete inom trädgårdsvetenskap (kandidatarbete/ G2E).

INNEHÅLL

Utbildningen börjar med en introduktion till botanik där du lär känna olika växtslag, följt av en introduktion till ämnet kemi. Därefter följer grundläggande kurser i odling och introduktion till ämnet trädgårdsvetenskap. Du får en bild av vilka aktörer som finns på trädgårdsmarknaden och läser marknadsföring.

Undervisningsformerna varierar mellan föreläsningar, laborationer, exkursioner, gruppövningar och projektarbeten. Ämnet trädgårdsvetenskap introduceras och du får klart för dig vilka aktörer som finns på trädgårdsmarknaden. Du lär känna olika växtslag och får grunder i växtbiologi, växtskydd, kemi, marklära samt ekonomi.

I programmet läser du kurser om odling och användning av trädgårdsväxter och hållbara odlingssystem i trädgårdsföretag. Det tredje året kan du välja att fördjupa dig i odlingssystem i växthus och på friland, eller i kvalitet, utveckling och marknadsföring av trädgårdsprodukter. Du kan välja en praktikkurs under utbildningen som ger dig värdefulla erfarenheter och kontakter i yrkeslivet. Utlandsstudier är möjliga under tredje året. Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete.

Vill du studera utomlands under utbildningen? På den här sidan hittar du vilka olika internationella möjligheter det finns inom programmet. Länk: Internationella möjligheter inom programmet Trädgårdsingenjör - odling.

Du hittar programmets kurser under fliken ”kurser på programmet” som finns längre ned på denna sida.

 

KARRIÄR

Vad kan jag bli?

Efter utbildningen förstår du hur marknad och företag fungerar och kan ta tillvara på landsbygdens och stadens odlingsförutsättningar. Du kan till exempel jobba som:

  • odlingsansvarig på odlingsföretag, plantskola eller offentlig verksamhet
  • produktutvecklare inom gröna näringar och livsmedelsindustri
  • inköpare hos livmedels- och grossistföretag
  • marknadsförare
  • egenföretagare
  • rådgivare inom gröna näringar

KURSER PÅ PROGRAMMET

UTBILDNINGSPLAN

Film

Johanna Hagen, trädgårdsingenjör -odling

Frågor och svar inför ansökan

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att plugga på SLU.

Studieåren du aldrig glömmer

Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.

Discjockey i ett bås på ett disko

slu.student

Visste du att du kan följa våra studenter på Instagram? Där får du en glimt av hur studentlivet är och hur det faktiskt är att plugga på SLU.

Möt studenten Sofie som kombinerar elitidrott och studier vid SLU

Sofie Bergman är en av SLU:s elitidrottsstudenter, s.k. EVL-student. Hon kombinerar sina studier på landskapsarkitektprogrammet med att spela curling på elitnivå.

Sofie Bergman Universiaden

Skugga en student

Nyfiken på hur det är att plugga på SLU? Då ska du skugga en student. Välj om du vill träffa en student digitalt eller fysiskt och på vilket campus. Du får möjlighet att ställa alla dina frågor. Väljer du att skugga på campus får du även hänga med på föreläsningar.

Skugga en student
Studenter sitter på stenmur, foto.

Alnarp

Campuset med Malmö, Lund och Köpenhamn runt hörnet. På campus Alnarp finns mycket att upptäcka för dig som student. Förutom allt som händer på campus har du även tillgång till utbudet i de lite större städerna i närheten.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag, onsdag, fredag kl. 10.00-11.00

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…