Under de första åren lär du dig att uppvisa och tillämpa ett vetenskapligt arbetssätt, och du introduceras till din framtida yrkesroll. Du studerar det friska djurets uppbyggnad och funktioner från molekylär till organnivå. Vidare lär du dig om orsaker till sjukdom och ohälsa och hur läkemedel och andra främmande ämnen inverkar på djuret. Extern praktik och praktisk hantering av olika djurslag ingår.
Du skaffar dig även kunskaper om hälsorisker med infektionsämnen och främmande ämnen i livsmedel samt olika sätt att förebygga att sådana ämnen förorenar våra livsmedel. Du har klinikförberedande praktisk färdighetsträning och du lär dig också grunderna för hur du undersöker de olika djurslagen samt att kommunicera med djurägare.
År 4-5 är kliniska år. Under Kliniktiden (undervisning om det sjuka djuret), tränas du i att bedöma sjukdomstecken samt att tillämpa och kritiskt värdera de metoder som används för att utreda, åtgärda, behandla samt förebygga sjukdom hos enskilda djur och i djurgrupper. I detta ingår även att värdera ekonomiska och djuretiska konsekvenser samt att tillämpa en helhetssyn kring djurskydd, smittskydd och hållbarhet. I den kliniska undervisningen ingår jourtjänstgöring, vilket innebär att du kommer att delta i klinikarbete under kvällar, nätter och helger vid några tillfällen. Du kommer också genomföra viss extern praktik med klinisk inriktning, vilken medför undervisning i veterinär verksamhet runt om i landet.
Kontakt med levande djur kommer du att få redan tidigt i utbildningen i olika undervisningsmoment och senare i samband med att du behandlar patienter vid universitetsdjursjukhusets olika kliniker och ute i olika besättningar. Dessutom ingår arbete med friska djur, djurbesättningar, organ/vävnadsmaterial samt slakteripraktik.
Under utbildningens gång förekommer externt förlagd undervisning, som kan komma att innebära extra kostnader för studenten för t.ex. resor och boende.
Du förbereds för din framtida yrkesroll som veterinär, genom att bli medveten om ansvaret för kommunikation med djurägare, medarbetare, näringsliv, myndigheter och samhället i övrigt.
Under utbildningen tränas även skriftlig och muntlig presentation, självständigt kunskapssökande med kritisk källgranskning, samt förmåga till analys och syntes. I slutet av programmet gör du ett självständigt arbete om 30 högskolepoäng.
När du fått din veterinärexamen (efter 5,5 års utbildning) ansöker du till Jordbruksverket om veterinärlegitimation.
PLANERAT RAMSCHEMA (pdf)
STUDERA UTOMLANDS?
Vill du studera utomlands under utbildningen? På den här sidan hittar du vilka olika internationella möjligheter det finns inom programmet. Länk: Internationella möjligheter inom Veterinärprogrammet.