Hoppa till huvudinnehåll

SLU Future Food

är en plattform som stimulerar och utvecklar tvärdisciplinär forskning och samverkan för ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara livsmedelssystem.

Den biologiska mångfalden och maten vi äter

Praktiskt taget allt vi äter eller råvarorna till det kommer från den ”vilda” eller brukade naturen – åkern, skogen, havet, sjön med flera. Både det odlade och det vilda utgör en del av den biologiska mång­falden, det vill säga variationen av arter, ekosystem och gener. Ny rapport om den biologiska mångfalden och maten vi äter.

En humla besöker en solros, foto.

Nytt poddavsnitt: Vattnet i matlandskapet

Vårt jordbruk är extremt sårbart för både för lite och för mycket vatten. För hundra år sedan satsade Sverige stort på dränering, men sedan dess har inga motsvarande storsatsningar gjort på vatteninfrastrukturen. Hur ser det ut idag, och vad behöver göras för att möta klimatförändringarna?

En man står i stövlar vid en översvämmad åker. Solen går ner och kvällshimlen är dramatiskt röd. Foto.

Hur kan våra matval bli mer hållbara?

Varför äter vi som vi gör? Och hur kan våra matval bli mer hållbara? En ny artikel och rapport sammanfattar forskning kring konsumenters matval och hållbarhet.

En kvinna står med ryggen mot kameran med en kundkorg i handen, framför en hylla i en matvaruaffär. Foto.

Hållbarhet och beredskap i Almedalen

I ett soligt och sommarvarmt Visby bjöd SLU Future Food och Mistra Food Futures in till diskussionsfrukost och panelsamtal om hållbarhet, beredskap och klimatanpassning. Läs mer och se de inspelade panelsamtalen här.

Sju personer på scen, foto.

Nyheter

Kommande evenemang

Temasidor för överblick och fördjupning

På våra temasidor samlar vi fakta och forskning kring olika aspekter av hållbara livsmedelssystem. Både för dig som vill få en snabb överblick och för dig som vill ha ingångar att fördjupa dig i.

Ett frågetecken omgivet av grönsaker. Foto.

Lyssna på podden Feeding Your Mind

Med podden Feeding Your Mind från SLU Future Food kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden.

Jordgloben i ett äpple. Foto

Mat och klimat hör ihop

Framtidens mat och framtidens klimat hör ihop. I en serie filmer från SLU Future Food berättar SLU-forskare mer om forskning och kunskap kring mat och klimat.

Forskare och barn. Foto.

Seminarier och aktiviteter

SLU Future Food anordnar regelbundet seminarie för att lyfta olika perspektiv på hållbar matproduktion och konsumtion. Här hittar du dokumentation och ibland inspelningar från genomförda seminarier.

Två kvinnor och en man diskuterar under ett seminarium framför publik. Foto.
Publicerad: 22 oktober 2024 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…