Fakta
Ort: Östersund
Lokal: Jamtli
Arrangör: Jamtli
Mer information:
Klonarkiven har två viktiga uppgifter: att odla säkerhetskopior av växterna i genbanken och att visa upp och berätta om genbanksväxterna. På genbanksfälten i Alnarp odlas i regel två plantor av samma accession (ett annat namn för sort eller insamling). För att inte riskera att någon accession dör eller försvinner på annat sätt, skickas också två plantor av samma insamling till ett lokalt klonarkiv. Skulle något hända med växterna i genbanken i Alnarp kan personalen i genbanken då få tillbaka plantor från det lokala klonarkivet och vice versa. Växterna är fördelade landskapsvis, så att accessioner insamlade på Öland bevaras vid Capellagården på Öland, växter som samlats in i Dalarna bevaras på Kulturreservatet Stabergs bergsmansgård utanför Falun och så vidare.
De lokala klonarkiven visar också upp accessionerna och berättar om dem för besökare, till exempel med hjälp av skyltar, ljudfiler eller guidade visningar. Till de lokala klonarkiven ska besökare kunna komma och studera och ta del av de olika regionernas trädgårdsväxthistoria.
Idag har Nationella genbanken avtal med 24 trädgårdar runt om i Sverige som visar upp och berätta om köks- och prydnadsväxterna i genbanken, ofta i en historisk trädgårdsmiljö. Som odlingsvärdar för de lokala klonarkiven fungerar museer, botaniska trädgårdar, trädgårdsskolor och kommunala anläggningar. Det lokala klonarkivet för växter från Jämtland och Härjedalen finns vid Jamtli i Östersund.