Livsmedelsberedskap som håller
Livsmedelssystemet står inför dubbla utmaningar - hållbarhetsomställning och omställning till förbättrad livsmedelsberedskap. Med rätt strategier så kan dessa båda omställningar gå hand i hand och skapa hållbar livsmedelsberedskap. Forskning visar att det är möjligt att göra förändringar som samtidigt skapar både ett robust och hållbart livsmedelssystem.
Livsmedelsberedskap har ofta kommit att handla om att stå emot störningar på kort sikt, genom t.ex. lagerhållning av insatsvaror. Utmaningar som torkan 2018 eller skyfallen 2023 hanteras akut i stället för att långsiktiga strategier utvecklas. Men vad händer när lagren tar slut? Med den geopolitiska utvecklingen måste livsmedelssystemet kunna hantera även långvariga belastningar. Det finns kunskap om hur vi kan integrera kortsiktiga åtgärder med långsiktiga planer för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt system.
Vad vi behöver är ett livsmedelssystem som står emot påfrestningar och är flexibelt nog att kunna hantera långvariga förändringar – samtidigt som det säkerställer kontinuerlig leverans av mat. Hur gör vi det? Genom att sammanlänka livsmedelsberedskap med hållbarhetsomställningen. Med strategiskt valda förändringar så kan satsningarna stärka varandra.
Nyhet om SLU:s medverkan i Almedalen
Mer information om livsmedelsberedskap som håller
Välkomna till Hästgatan 12, fredagen 28 juni 2024 kl. 8–11
SLU Future Food tillsammans med forskningsprogrammet Mistra Food Futures kommer att vara på plats i Almedalen för att diskutera hållbar livsmedelsberedskap. Programmet innehåller tre olika punkter som var och en inleds av SLU:s rektor Maria Knutson Wedel och modereras av Annsofie Wahlström, programchef vid SLU Future Food.
Livsmedelsberedskap som håller
Fredagen 28 juni kl. 8–8:45, Hästgatan 12, Visby
Livsmedelsberedskap handlar ofta om att stå emot störningar på kort sikt, genom t.ex. lagerhållning av insatsvaror. Men vad händer när lagren tar slut? Vad vi behöver är ett livsmedelssystem som står emot påfrestningar och är flexibelt nog att kunna hantera långvariga förändringar – samtidigt som det kontinuerligt levererar mat. Genom att sammanlänka livsmedelsberedskap med hållbarhetsomställningen så kan satsningarna stärka varandra.
Delta i en diskussionsfrukost med samtal med olika teman runt frukostborden:
- Forskning – en integrerad del av hållbarhetsresan, leds av Ulf Sonesson, affärsutvecklare vid RISE samt Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde och vice ordförande i styrelsen för Arla Foods globalt.
- Konkurrenskraftiga företag inom planetens gränser, leds av Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid SLU och programchef vid Mistra Food Futures samt Åsa Domeij, hållbarhetschef vid Axfood
- Kan vi bli självförsörjande med livsmedel i Sverige?, leds av Per-Anders Hansson, professor vid SLU och vice programchef vid Mistra Food Futures samt Pernilla Winnhed, chef för näringspolitik och företagande vid LRF
- Hållbar och hälsosam livsmedelsproduktion med one health, leds av Susanna Sternberg Lewerin, professor i epizootologi och smittskydd vid SLU samt programchef vid SLU One Health
- Vatten i en extrem framtid, leds av Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenhushållning vid SLU
- Hur kan biogas stärka svensk matproduktion?, leds av Maria Westerholm, forskare inom biogasens mikrobiologi vid SLU och Mats Eklund, professor vid Linköpings universitet
Länk till evenemanget i Almedalens program
Behöver vi beredskapslager om vi har hållbara matsystem?
Fredagen 28 juni kl. 9–9:45, Hästgatan 12, Visby
En förbättrad livsmedelsberedskap kan uppnås genom hållbara och resilienta livsmedelssystem. Genom att fokusera på ökad resiliens kan både förbättrad livsmedelsberedskap och hållbart livsmedelssystem uppnås. Seminariet fokuserar på hur system som bygger på resiliens är förberett för att stå emot störningar och samtidigt vara flexibelt nog för att kunna ställa om och anpassa sig.
Medverkande:
- Maria Knutson Wedel, rektor vid SLU, värd
- Annsofie Wahlström, programchef vid SLU Future Food, moderator
- Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid SLU samt programchef vid Mistra Food Futures
- Kristina Jansson, tidigare utredningssekreterare för betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid (SOU 2024:8)
- Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD), försvarsutskottet, försvarsberedningen
- Patrik Strömer, näringspolitisk expert vid Livsmedelsföretagen
Länk till evenemanget i Almedalens program
Länk till livestreamingen på Almedalen Play. Sändningen spelas in och kommer att kunna ses efterhand på SLU Future Food:s YouTube-kanal.
Vatten i matlandskapet – vad ska göras och vem ska betala?
Fredagen 28 juni kl. 10–10:45, Hästgatan 12, Visby
Livsmedelsberedskap har ofta kommit att handla om att stå emot störningar på kort sikt. Utmaningar som torkan 2018 eller skyfallen 2023 hanteras akut i stället för att långsiktiga strategier utvecklas. Men, med den geopolitiska utvecklingen måste livsmedelssystemet kunna hantera även långvariga belastningar. Det finns kunskap om hur vi kan integrera kortsiktiga åtgärder med långsiktiga planer för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt system för att hantera vatten i matlandskapet. Men vad behöver göras? Vem ska göra det? ... Och vem ska betala?
Medverkande:
- Maria Knutson Wedel, rektor vid SLU, värd
- Annsofie Wahlström, moderator, programchef vid SLU Future Food
- Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenhushållning vid SLU
- Magnus Ekblad, landsbygdsstrateg vid Heby kommun
- Johanna Hornberger, riksdagsledamot (M), miljö- och jordbruksutskottet
- Christina Huhtasaari, oberoende konsult i växtodlingsagronomi, Mikael Segerlund AB
- Tomas Olsson, ordförande för LRF Mälardalen
- Sarah Säll, forskare i hållbar livsmedelskonsumtion och ekonomiska styrmedel vid SLU
Länk till evenemanget i Almedalens program
Länk till livestreamingen på Almedalen Play. Sändningen spelas in och kommer att kunna ses efterhand på SLU Future Food:s YouTube-kanal.
Nyhet om vatten i matlandskapet