Nyheter
-
12 juni 2024
SLU i Almedalen 2024: Livsmedelsberedskap som håller
Går det att kombinera hållbar matproduktion med ökad livsmedelsberedskap? Svaret är ja! SLU och Mistra Food Futures fokuserar under Almedalsveckans fredagsförmiddag på hur två eftersträvansvärda mål kan gå hand i hand och förstärka varandra. -
16 april 2024
Biogas en viktig pusselbit i ett hållbart livsmedelssystem
Biogas kan spela en stor och viktig roll i ett hållbart och fossilfritt livsmedelssystem, genom att öka tillgången på fossilfri energi, drivmedel och biogödsel. Sverige har stor potential att öka den inhemska produktionen av biogas utan att konkurrera med matproduktionen. En ny policy brief från SLU Future Food vill lyfta biogasens roll i ett hållbart livsmedelssystem. -
02 april 2024
Så satsar SLU på livsmedelsforskning
En stor del av SLU:s forskning handlar om att få mat på bordet. Det är en ständigt aktuell fråga i samhället en tid med föränderligt klimat och behov av ökad livsmedelsberedskap. Hur satsar SLU på livsmedelsforskning, vad ska vi äta i framtiden och hur kan vi minska vår klimatpåverkan? -
06 mars 2024
Nytt nanomaterial för effektivare och billigare produktion av vätgas
Fossilfri vätgas har en nyckelroll i den tunga industrins gröna omställning, men produktion via elektrolys kräver stora mängder energi. Nu har forskare från SLU och Stockholms universitet tagit fram ett lovande nanomaterial som kan bädda för en billigare och mer effektiv vätgasframställning. Materialet, som bland annat består av volfram och fosfor samt mindre halter av flerladdade katjoner som t.ex. titan, har de mycket speciella egenskaper som krävs av katalysatorer vid vätgasframställning genom elektrokatalys. -
01 juli 2022
Prestigefyllt pris till SLU-doktorand
Hasitha Priyashantha disputerade vid SLU:s institution för molekylära vetenskaper i september 2021. Nu har en av hans artiklar utsetts av The American Dairy Science Association (ADSA) till årets bästa reviewartikel i ämnet mejeri författad av en doktorandstudent.