Fakta:
Lär dig mer
Inkluderande serviceutveckling kanske låter krångligt men det behöver inte vara så komplicerat att komma igång och jobba med dessa frågor. Kanske kan du som företagare nå en större kundkrets, utveckla din verksamhet och nå fler samarbetspartners genom att strategiskt lägga till ett inkluderingsperspektiv i ditt utvecklingsarbete? Nedan har vi samlat några länkar för fördjupning:
Forskning
Forskning som undersöker olika perspektiv på (o)jämställdhet i skogs- och jordbruket och hur detta hänger samman med inkludering och serviceutveckling har under det senaste decenniet växt. Här kan du läsa mer om både pågående och avslutade forskningsprojekt, fördjupa dig i vetenskapliga publikationer och även ta del av spännande studentarbeten Genusforskning vid Landskapsstudier
Mycket av denna forskning finns att ta del av på ett lättillgängligt sätt genom den populärvetenskapliga antologin Den öppna skogen som kontinuerligt ges ut i ny utgåva för att kunna rymma den senaste forskningen: Den öppna skogen: kön, genus och jämställdhet i skogssektorn
EMBLA: Genus och entreprenörskap
Forskning och kunskap kring genus och entreprenörskap hittar du mer om här:
EMBLA - virituellt exellenscenter
Metodbank
För dig som söker fakta om jämställdhet, praktiska exempel och konkreta verktyg finns jämställdhetsmyndighetens portal: www.jämställ.nu
Luleå tekniska universitet har sammanställt hur genusmedvetenhet kan bidra till rikare affärsmodeller: Gender Smart Arena (richerbusiness.eu)
Aktiva åtgärder för att motverka diskrimineringar
Utifrån de rättsliga aspekterna av inkludering kan en fördjupning kring det förebyggande arbete för diskriminering vara relevanta:
Diskrimineringsombudsmannen (DO) Främja och Åtgarda
LRF:s Jämställdhetsakademi
Lantbrukarnas Riksförbund arbetarar med frågor som jämställdhet inom lantbruk och skogsbruk genom sin Jämställdhetsakademi. Här kan du hitta rapporter och annat matnyttigt:
Nyheter
För specifika nyheter på det skogliga området hittar du här: Jämställdhet | SkogsSverige
FN:s globala hållberhetsmål
Ett aktivt inkluderingsarbete stödjer flera av FN:s globala hållberhetsmål. Här kan du läsa mer om målen, tips och inspiration: