Hoppa till huvudinnehåll

Agronom Vad ska vi äta i framtiden? Hur ska vi leva?

Vill du påverka hur vi producerar mat för att öka Sveriges livsmedelsberedskap och självförsörjning? Som agronom är du med och skapar ett hållbart samhälle med fokus på framtidens livsmedelsproduktion.

Vad gör en agronom?

Agronomer har en nyckelroll när det gäller att lösa många viktiga samhällsutmaningar. Samhället är beroende av en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning vilket bl.a. kräver en god djuromsorg, biologisk mångfald, en fungerande landsbygd och tillgång till förnybar energi. Som agronom har du den expertkunskap som krävs för att bidra till hållbara lösningar. Du är eftertraktad på arbetsmarknaden och jobbar ofta i ledande befattning.

Hur blir jag agronom?

SLU är det enda lärosätet i Sverige som erbjuder agronomexamen. Universitetet är rankat som ett av världens bästa lantbruksuniversitet och kan erbjuda dig en utbildning av hög kvalitet. Agronomutbildningen är fem år och du utbildas inom områdena ekonomi, livsmedel, växtodling, djur och landsbygdsutveckling. Läs mer under respektive område. 

Agronom - livsmedel

Hur kan vi få en mer hållbar livsmedelssektor samtidigt som vi ökar dess produktivitet? Läs till livsmedelsagronom och påverka framtidens livsmedelsförsörjning.

Agronom - mark/växt

Det vi odlar är basen för vår livsmedelsförsörjning. Hur kan vi producera tillräckligt med mat av hög kvalitet men samtidigt ta hänsyn till lönsamhet och omgivande miljö? Som mark- och växtagronom har du eftertraktad kompetens som behövs för att utveckla framtidens hållbara odlingssystem.

Agronom - ekonomi

Är du intresserad av lantbruk och livsmedel utifrån national- och företagsekonomiska perspektiv? Har du ett stort samhällsintresse? Här får du en ekonomiutbildning med fokus på lantbruk, naturresurser och livsmedelskedjan.

Bild av en by omgiven av frodigt odlingslandskap.

Agronom - landsbygdsutveckling

Småföretagare eller projektledare i EU? Hur ser landsbygdens roll ut i samhället? Hur kan den utvecklas, och hur fungerar samspelet mellan stad och land? Som landsbygdsutvecklingsagronom bidrar du till en hållbar utveckling av vårt samhälle och en klok användning av våra naturresurser.

Bild av en mjölkko med kalv ute på bete.

Agronom - djur

Vill du arbeta med hållbar livsmedelsproduktion och djur? Bidra till friska och välmående mjölkkor, hållbar äggproduktion eller klimatanpassad fiskodling till vår svenska matförsörjning? Då är husdjursagronom något för dig.


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag, onsdag, fredag kl. 10.00-11.00

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…