Hoppa till huvudinnehåll

Martin Falklind och Edvin Kronberg får naturvårdsprisetet 2025

SLU Artdatabankens naturvårdspris 2025 går till naturfilmaren Martin Falklind och eldsjälen Edvin Kronberg. Deras arbete har på olika sätt inspirerat, påverkat och skapat konkreta förändringar som främjat biologisk mångfald i Sveriges vattenmiljöer.

Sök bidrag från Svenska artprojektet

Svenska artprojektet har som mål att kartlägga och vetenskapligt beskriva landets växter, djur och svampar med prioritet för mindre kända arter och organismgrupper. Som ett led i det utlyses årligen bidrag till taxonomisk forskning och nätverkande aktiviteter. Årets två utlysningar från Svenska artprojektet är nu öppna.

Klimatets effekter på biologisk mångfald i Sverige

Ny rapport kartlägger effekterna av klimatförändringen i Sverige. Skogar, fjäll, sjöar och vattendrag samt kust och hav och de arter som lever där kommer att påverkas av bland annat ett varmare klimat. I rapporten föreslås nya indikatorer för miljöövervakningen i Sverige.

Faunaväkta grod- och kräldjur

Är du intresserad av grod- och kräldjur och vill bidra till ökad kunskap om dessa? Då har du möjlighet att i vår göra en viktig insats! Genom att inventera och och rapportera observationer i Artportalen bidrar du till ett bättre kunskapsunderlag för analyser och bedömningar av arternas tillstånd.

Nu har vi släppt Risklista 2024

SLU Artdatabanken har på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket genomfört en ny riskklassificering av främmande arter i Sverige. Syftet är att identifiera vilka arter som utgör eller skulle kunna utgöra ett hot mot den biologiska mångfalden.

Risig buske på torr mark. Foto

Artiklar om arter och livsmiljöer

  • Binas köttätande kusiner förtjänar mer uppmärksamhet

    Stekel i närbild, stort svart huvud med svarta ögon. Foto Rovsteklar är en spännande och mångformig grupp som bidrar med viktiga ekosystemtjänster. Förkärleken för blommor och förmågan att aktivt anlägga bon i död ved eller marken, visar på gruppens nära släktskap med bin. Men som namnet antyder jagar rovsteklar aktivt olika byten som de paralyserar för att använda som mat till sina larver.
  • Murarbin – inte bara viktiga pollinatörer av fruktträd och bärbuskar

    Bi klätt i brun och orange behåring sitter på grönt blad. Foto Kring de bihotell som sätts upp i trädgårdar ser man ofta olika typer av murarbin som, förutom att vara ett mysigt inslag i trädgårdsbilden, är viktiga pollinatörer av fruktträd och bärbuskar. Men det finns också ett antal murarbin som har helt andra preferenser, till exempel en art som föredrar sandiga stränder och en som bara finns i fjällen.
  • Steklar – inte bara ökända och okända

    Röd stekel med svart huvud och svart stjärt sitter på grönt blad. Foto Steklar är en av de mest diversa insektsordningarna, både vad det gäller antalet arter och olika livsstrategier. Mer välkända grupper som getingar, myror och humlor samsas med en nästan ofattbar mångfald av parasitsteklar. Många steklar håller nyckelroller i ekosystemet och här hittar vi alltifrån våra viktigaste pollinatörer till populationsbegränsare och renhållare.

Aktuellt SLU Artdatabanken

Bilder:

Huvudbild: © Jenny Svennås-Gillner, SLU

Loading…