Hoppa till huvudinnehåll

Dagens natur - artiklar om arter och livsmiljöer

  • Röksvampar – puffar som fascinerar

    Tre tätt stående fruktkroppar av röksvamp på marken i ett moln av rök. Foto Har du trampat på en mogen röksvamp någon gång och sett den utpuffande röken? Det du ser är miljontals små, runda sporer som sprids för vinden. Röksvamparnas tuffa yttre ger dem fördelar gentemot ”vanliga” svampar med hatt och fot. De flesta känner kanske igen en röksvamp, men vad vet vi mer om dem?
  • En framtid för alm och ask

    Skogsarbetare i varselväst och blå skogsmaskin lassad med träd. Foto Ask och alm riskerar att bli mycket sällsynta i Sverige om inga åtgärder vidtas. Bakgrunden till att trädslagen är hotade är två olika svampsjukdomar. För almen är situationen akut medan asken har något bättre förutsättningar. Sanna Black-Samuelsson, docent i skogsgenetik, har under ett år arbetat med en utredning som förhoppningsvis kan ge träden en framtid.
  • Öppen myr blir trädklädd – klimatförändringar en del av problemet

    Devis översvämmad våtmark mellan grupper av träd, sett ovanifrån. Foto [Publicerad 2024-06-12]. Myrar är viktiga komponenter i det svenska landskapet och utgör unika livsmiljöer för många arter. Men under de senaste årtiondena har myrarna i Sverige förändrats, mängden träd på myr har ökat med drygt 80 procent. I takt med den ökade trädtäckningen riskerar myrarna att förlora unika egenskaper och funktioner vilket kan få negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden.

Dags att beställa julklappar att lägga under granen!

Låt julen bli ett tillfälle att sprida kunskap och läsglädje till andra! Eller ge dig själv en Nationalnyckel som du saknar. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna finns nu i 21 volymer med böcker om alla svenska arter av fiskar, bladmossor, blomflugor, myror och getingar, många grupper av snäckor och fjärilar och mycket mer. Botanisera i vår webbshop och beställ dina julklappar i god tid.

Frågor och svar om arter och natur

Vi har samlat ihop svar på en del av de frågor vi får. Här kan du till exempel hitta svar på vad grön infrastruktur är, vad verifiering betyder, vad en naturvårdsart är eller vad en expertkommitté gör på SLU Artdatabanken. Hittar du inte svar på din fråga kan du alltid kontakta oss.

Känner du möjligtvis till en ny Nils Dahlbeck?

Den kände radioprataren Nils Dahlbeck var den förste att tilldelas SLU Artdatabankens naturvårdspris. 1997 mottog han priset för sitt engagemang att öka medvetenheten om naturvård och naturskydd. Hans insatser var viktiga då och är kanske än viktigare idag. Hjälp oss att hitta nästa mottagare av naturvårdspriset.

Glasstatyett står på stubbe med grön bakgrund. Foto

Aktuellt SLU Artdatabanken

Bilder:

Huvudbild: © Mark Marissink

Loading…