Högst energieffektivitet i mixat ekologiskt system visar studie från Tyskland
I en tysk studie har forskare jämfört energibalansen och energieffektiviteten (energi ut/energi in) i olika jordbrukssystem. Resultaten visar att ett ekologiskt mixat system med dikor och växtodling hade högst energieffektivitet.
På en försöksgård i södra Tyskland jämfördes ett ekologiskt mixat system (dikor och växtodling), ett ekologiskt växtodlingssystem (med gröngödsling), konventionella växtodlingssystem med och utan förbättringar i form av bland annat precisionsgödsling samt ekologiska och konventionella system med träd för bioenergiproduktion planterade i rader (agroforestry).
Resultaten visade att det mixade ekologiska systemet hade högst energieffektivitet (16,8) medan det ekologiska växtodlingssystemet hade lägst energieffektivitet (8,3) på grund av att gröngödslingen inte bidrog till energi ut från gården. De konventionella systemen hade en energieffektivitet på 11,1 utan förbättringsåtgärder och 14,6 med.
Stor indirekt energianvändning från tillverkning av mineralgödsel bidrog till lägre energieffektivitet i de konventionella systemen. Att introducera träd i systemen ökade energieffektiviteten i samtliga system. Forskarna efterlyser dock ytterligare studier på långtidseffekter av system med agroforestry.
Elin Röös