Osteosarkom är hundens vanligaste elakartade tumörsjukdom i skelettet. Sjukdomen drabbar framförallt storvuxna raser. Det är en komplex och dödlig sjukdom där de bakomliggande orsakerna är okända.
Vår forskargrupp på Uppsala Universitet forskar i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och Broad Institute, Boston (USA) för att förstå mer om sjukdomens genetik. Vi hoppas att ökad kunskap om genetiken bakom osteosarkom ska leda till förbättrade metoder för diagnos och behandling och också kunna användas som en parameter i avelsarbetet.
Vi började med att studera osteosarkom hos greyhound, rottweiler och irländsk varghund. I de genetiska analyserna jämförde vi arvsanlagen mellan stora grupper av friska och sjuka hundar. På detta sätt har vi lokaliserat mer än 30 regioner i arvsmassan som påverkar sjukdomsrisken i dessa tre raser.
När vi nu har hittat anlag som ökar eller minskar risken för sjukdom är nästa steg att undersöka vilka effekter dessa har i kroppen på celler och vävnader. Vi jämför också DNA från tumörceller och vanliga celler för att få veta vilka genförändringar, "mutationer", som uppstått under tumörutvecklingen.
Vi har nu utökat studien att omfatta flera raser, i första hand leonberger, flatcoated retriever, golden retriever, grand danois, pyreneerhund och mastiff.
Medverkan
Har du en hund av någon av raserna som ingår i projektet och vill medverka?
Vi söker blodprov från hundar med skelettcancer oavsett ras, men framförallt de raser som omnämns ovan.
Vi söker också cancerfria äldre hundar, åldern beror på vilken ras det gäller. Greyhound och Rottweiler – från nio år, Mastiff och Flatcoated retriever – från åtta år, Irländska varghundar – från sju år samt Leonberger, grand danois och pyreneerhund – från sex års ålder.
Vi söker också vävnadsprov (en bit av tumören och en bit av normalt ben) från hundar med osteosarkom. Detta är oerhört viktigt för att vi ska kunna förstå sjukdomens utveckling bättre! Vävnadsprov tas i samband med operation eller efter att hunden avlivats, vi gör inga ingrepp som medför extra lidande för hunden. Om du kan tänka dig att donera vävnad från din hund så kontakta oss för mer information.
För att skicka in ett blodprov behöver du fylla i ett medgivaravtal (engelsk version av medgivaravtalet). Ta även med dig instruktioner för blodprovtagning samt fakturering till din veterinär. Vi önskar också att du fyller i en kort rasspecifik hälsoenkät. Tack för din medverkan!
Kontakt
Susanne Gustafsson Koordinator Hundbiobanken, 018-672012