Bli hippolog och skaffa dig en framtid i en växande bransch. Du får kunskaper om allt från hästens biologi till pedagogik och företagsekonomi samtidigt som du utvecklar dina praktiska färdigheter. Utbildningen är förlagd till hästnäringens riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången.
PROGRAMINFORMATION
OBS! Hippologprogrammet inriktning travhäst ges inte läsåret 2024/2025.
Vill du skaffa dig en framtid i en växande bransch? Hästnäringen är i stort behov av kvalificerad och utbildad personal. Företag och organisationer inom hästnäringen behöver hippologer!
Hippologutbildningen med inriktningarna ridhäst och islandshäst har SLU som huvudman och genomförs i nära samarbete med hästnäringen. Utbildningen är förlagd till hästnäringens riksanläggningar: Flyinge, Strömsholm och Wången. Här finns alla förutsättningar för att bedriva högklassig utbildning, teoretisk såväl som praktisk. I årskurs tre har du stor möjlighet att påverka innehållet i dina studier mot en önskad framtida yrkesroll.
Observera att det är olika anmälningskod för de olika inriktningarna.
Inriktning:Hippolog - Islandshäst
Inriktningskod:ISLA
Studieort:Wången
Omfattning:3 år, 180 hp
Studietakt:Helfart
Studieform:Campus
Anmälningskod för svenska studenter:91085
Inriktning:Hippolog - Ridhäst
Inriktningskod:RIDH
Studieort:Flyinge
Omfattning:3 år, 180 hp
Studietakt:Helfart
Studieform:Campus
Anmälningskod för svenska studenter:91084
Inriktning:Hippolog - Travhäst
Inriktningskod:TRAV
Studieort:Wången
Omfattning:3 år, 180 hp
Studietakt:Helfart
Studieform:Campus
Anmälningskod för svenska studenter:91086
Urval:Betyg (1/3), högskoleprov (1/3) och antagningsprov (1/3).
Behörighet:
För att bli antagen till Hippologprogrammet krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt följande: - Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c - Naturkunskap 2 (Biologi 1 + Fysik 1a (eller Fysik 1b1 + 1b2) + Kemi 1 ersätter Naturkunskap 2) - Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 alternativt - Matematik B - Naturkunskap B (Biologi A + Fysik A + Kemi A ersätter Naturkunskap B) - Samhällskunskap A Det finns fler ersättningsmöjligheter för de kurser som krävs för behörighet. Särskild behörighet har också den som genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i respektive kursplan. Dessutom krävs godkänt antagningsprov. Antagningsprov Godkänt antagningsprov är en del av behörigheten. Programmet har flera inriktningar; urval och antagning till inriktning sker av sökande som genomgått och godkänts på antagningsprov för respektive inriktning. För godkänt antagningsprov krävs att den sökande genomgått och godkänts på provets samtliga delmoment samt att den sammanlagda summan för delmomenten uppnått gränsen för godkänt.
Ersättningsmöjligheter - Naturbruksprogrammet(Gy2011) med kurserna: Naturkunskap 1a1 (NAKNAK01a1) ochett av följande alternativ: Djurhållning (DJUDJH0/100) och Hästkunskap 1 (HÄTHÄS01/100)ellerDjuren i naturbruket (DJUDJR0) och Djurhållning (DJUDJH0)ellerDjuren i naturbruket DJUDJR0) och Växtodling 1 (ODLVÄT01)ellerVäxtkunskap 1 (VÄXVÄX01) och Trädgårdsodling (ODLTRÅ0)ellerMångbruk av skog (SKOMÅN0) samt någon av kurserna Skogsskötsel 1 (SKGSKO01), Jakt och viltvård 1 (SKOJAK01) eller Fiske och vattenvård 1 (SKOFIS01). - Naturbruksprogrammet (Gy2000) med kurserna: Ekologi, (BI1204/50), Kretslopp (BI1205/50) och Växt- och djurliv (BI1208/50) - Naturbruksprogrammet (Gy1992/1994) med kurserna Ekologi (NAM200), Kretslopp i mark, vatten och luft (NAM202), Miljö och naturvård (NAM205), Mikrobiologi och genetik (NAM204) och Växt och djurliv (NAM208)
Hippologprogrammet syftar till en hippologexamen som är en yrkesexamen. Ytterligare examina kan vara möjliga om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.
Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen hippologexamen (Degree of Bachelor of Science in Equine Science).
Examenskrav
Hippologexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:
alla obligatoriska programkurser
valbara programkurser
minst 15 hp självständigt arbete inom hippologi (kandidatarbete/G2E).
INNEHÅLL
Hippologprogrammet ger dig som student breda och fördjupade kunskaper om hästen samt gör dig förberedd att möta arbetslivet inom hästbranschen såväl nationellt som internationellt. Unikt för hippologprogrammet är integrationen mellan teori och praktik, det du hör på föreläsningen får du sedan omsätta i det praktiska arbetet med hästen.
Flyinge, Strömsholm och Wången
Hippologutbildningen med inriktningarna ridhäst och islandshäst genomförs på Hästnäringens tre riksanläggningar: Flyinge, Strömsholm och Wången. På riksanläggningarna finns allt som gör det möjligt att bedriva högklassig utbildning, såväl teoretisk som praktisk. Dessutom har du tillgång till professionellt kunnande och de senaste rönen från svensk och internationell hästforskning. Viss möjlighet till internationellt utbyte kan också inrymmas inom dina tre år på programmet.
Årskurs ett
Första årets teoretiska delar ger dig ingående kunskaper om hästens byggnad och funktion, dess skötsel och utfodring - både som frisk och sjuk – ung och gammal, dess närmiljö samt grunder i pedagogik. Ditt första år innehåller också studier av praktisk karaktär som du ägnar åt hästarna, både med ridning, körning, unghäst, och häst- och anläggningsvård, beroende på vilken inriktning du valt. Läser du ridhästinriktningen är du ditt första år på Flyinge medan du som studerar islandshäst är på Wången.
Årskurs två
I årskurs två fördjupar du dig inom företagande och pedagogik/ledarskap på ridhäst- och islandshästinriktningen. Som ridhäst- och islandshäststudent innehåller årskurs två dessutom ridkonst. På alla inriktningar har du verksamhetsförlagd utbildning där du får möjlighet att vara en del av en verksamhet och känna på arbetslivet. År två läser ridhästinriktningen på Ridskolan Strömsholm medan islanshäststudenterna är kvar på Wången.
Årskurs tre
Sista året har du själv möjlighet att spetsa din utbildning för att förbereda dig för det yrke du tänkt dig inom branschen. På ridhästinriktningen läser du pedagogik med inriktning coaching och därtill fördjupning inom hoppning och dressyr, eller endast hoppning eller endast dressyr. Detta ger en profilering mot ridlärare eller tränare/träning. Den tidigare profileringen mot hästutbildare utgår. Inom islandshästinriktningen läser du kurs i ridkonst och hästhantering och har två valmöjligheter som ger kompetensprofilering mot antingen pedagogik/träning eller hästens friskvård.
Utöver ovanstående kurser skriver du ett examensarbete inom hippologi där du själv väljer vilket område du vill studera och du läser också företagsekonomi. Det finns även en kurs i verksamhetsförlagd utbildning där du får komma ut i verkligheten och känna på arbetslivet samt knyta kontakter inom näringen. Ridhästinriktningen går under åk tre på Strömsholm medan islandshästinriktningen är kvar på Wången.
Teori och praktik
Utbildningen innehåller teoretiska och praktiska moment i ungefär lika stor omfattning. Oavsett inriktning ger utbildningen mycket goda grunder i hästens biologi och handhavande. Studenten får möjlighet att träna samspelet människa/häst och utvecklas som ryttare eller kusk genom att hästhantering, ridning och körning dagligen finns på schemat. På riksanläggningarna finns alla de hästar som behövs i utbildningen. Utbildningarna är breda och djupa med analys och värdering inom hästens och hästhållningens områden och har som målsättning att förbereda för professionellt arbete inom hästnäringen. Studenten får utveckla sin förmåga till vetenskapligt tänkande och informationsutbyte. Utbildningarna ger insikter i hästens roll i samhället och ger goda möjligheter till kontakter inom branschen.
Du hittar programmets kurser under fliken ”kurser på programmet” som finns längre ned på denna sida.
KARRIÄR
Vad kan jag bli?
Som hippolog kan du arbeta inom ledande positioner inom hästnäringen och för många olika arbetsgivare. Här är några exempel:
Programkod: VY011
Fastställd av: Utbildningsnämnden, 2020-09-10 Reviderad: 2022-02-15 Reviderad av: Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap SLU ID: SLU.ua.2022.3.1.1-489 Utbildningsplanen gäller från: HT 2024 Ansvarig programnämnd: Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap
Behörighetskrav
För att bli antagen till Hippologprogrammet krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt följande:
Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
Naturkunskap B (Biologi A + Fysik A + Kemi A ersätter Naturkunskap B)
Samhällskunskap A
Det finns fler ersättningsmöjligheter för de kurser som krävs för behörighet.
Särskild behörighet har också den som genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i respektive kursplan.
Dessutom krävs godkänt antagningsprov.
Antagningsprov
Godkänt antagningsprov är en del av behörigheten. Programmet har flera inriktningar; urval och antagning till inriktning sker av sökande som genomgått och godkänts på antagningsprov för respektive inriktning. För godkänt antagningsprov krävs att den sökande genomgått och godkänts på provets samtliga delmoment samt att den sammanlagda summan för delmomenten uppnått gränsen för godkänt.
Innehåll
Beskrivning av programmet
Inom ämnet hippologi studeras läran om hästen samt samspelet mellan människa, häst och miljö. Ämnet integrerar kunskaper om hästen som biologisk varelse och kunskaper om användning av hästen för arbete, sport och fritid.
Hippologutbildningens olika kurser ger studenten en helhetssyn och fördjupad förståelse av hippologi och tillhörande verksamheter. Teoretisk och praktisk undervisning samt färdighetsträning samordnas med syfte att utveckla en helhetssyn på metoder och resultat i olika stadier och former av hästhållning. I utbildningen läggs stor vikt vid frågor som berör säkerhet, etik, skadeförebyggande åtgärder, djurskydd och hållbarhetsperspektiv i hästhållningen.
Utbildningens innehåll är vetenskapligt och konstnärligt förankrat. Innehållet bygger på aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt på beprövad erfarenhet.
Utbildningen sker i samarbete med de tre riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången i enlighet med särskilt avtal som upprättas med Hästnäringens Nationella Stiftelse som delfinansiär av utbildningen, samt med de tre riksanläggningarna.
Arbetsformerna varierar och bygger på såväl individuellt arbete som samverkan i grupp. Studenten ges tillfälle till träning i aktivt kunskapssökande, kritiskt tänkande och problemlösning. De utbildningsformer som förekommer är bland annat föreläsningar, gruppövningar, seminarier, projektarbeten, redovisningar, demonstrationer, studieresor, auskultationer, handledd och enskild färdighetsträning samt verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Projekt genomförs ofta i kontakt med forskning inom aktuellt område och relaterar teoretiska kunskaper till praktiska åtgärder eller erfarenheter. Utbildningen innehåller moment som är fysiskt ansträngande. Alla färdighetsmoment skall genomföras med iakttagande av god säkerhet för människa och häst.
Färdighetsträningen ger studenten möjligheter att tillämpa sina teoretiska kunskaper i hästhållning. Erfarenheterna från färdighetsträningen omsätts på ett aktivt sätt i utbildningen, bland annat i projektarbeten. Fortlöpande utvärderingar mellan lärare, studenter och näringen med diskussioner av arbetsformer, utbildningsinnehåll och utbildningsresultat ingår i utbildningens uppläggning för att kvalitetssäkra programmet.
Under början av sin utbildning får studenten kunskap och färdighet avseende hästens biologi, skötsel, träning och närmiljö under hela dess livscykel. Särskilt beaktas grunderna för att hålla en häst frisk och i god form såväl fysiskt som mentalt. Färdighetsträning inom rid- eller körkonst påbörjas tidigt i utbildningen.
Under utbildningen fördjupas kunskaperna med för inriktningarna relevanta ämnesområden och arbetsfält, samt fortsatt färdighetsträning inom rid- eller körkonst. Studenter på inriktning ridhäst och islandshäst genomför sin utbildning med tyngdpunkt på pedagogik och ledarskap samt företagande. Studenter på inriktning travhäst fördjupar sina kunskaper rörande träning och skadeförebyggande verksamhet samt ledarskap och företagande. Under utbildningen genomförs verksamhetsförlagd utbildning (VFU). I slutet av utbildningen ges utrymme för kunskaps- och färdighetsmässig fördjupning samt analyser av relevanta frågeställningar.
Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng, där studenten får tillämpa sina kunskaper, förmågor och förhållningssätt på en aktuell frågeställning inom huvudområdet hippologi.
Programmet ges huvudsakligen på svenska. Undervisning på engelska kan förekomma.
En väl fungerande studiemiljö präglas av öppenhet, jämställdhet och ett inkluderande sätt. SLU har ett aktivt arbete för jämställdhet och lika villkor, vilket främjar ett klimat som tar tillvara den mångfald som anställdas och studenters olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför.
År 1 Hippologisk baskurs, 7,5 hp, HO, G1N Hästens biologi I, 20 hp, HO, G1N Pedagogik och ledarskap i hästverksamhet I, 7,5 hp, HO, G1N Ridkonst och hästhantering - ridhäst I, 25 hp, HO, G1N
År 2 Hästens biologi II, 10 hp, HO, G1F Pedagogik och ledarskap i hästverksamhet II, 15 hp, HO, G1F Företagsekonomi för hästverksamhet I, 5 hp, HO/FE, G1F Ridkonst och hästhantering – ridhäst II, 15 hp, HO, G1F Verksamhetsförlagd utbildning I, 15 hp, HO, G1F
År 3 Företagsekonomi för hästverksamhet II, 10 hp, HO/FE, G1F Pedagogik och ledarskap i hästverksamhet III, 10 hp, HO, G2F Ridkonst och hästhantering – ridhäst III, 5 hp, HO, G2F Ridkonst och hästhantering – ridhäst IV, 5 hp, HO, G2F Verksamhetsförlagd utbildning II, 15 hp, HO, G2F Självständigt arbete i hippologi, 15 hp, HO, G2E
År 1 Hippologisk baskurs, 7,5 hp, HO, G1N Hästens biologi I, 20 hp, HO, G1N Pedagogik och ledarskap i hästverksamhet I, 7,5 hp, HO, G1N Travsport och hästhantering I, 25 hp, HO, G1N
År 2 Hästens biologi II, 10 hp, HO, G1F Pedagogik och ledarskap i hästverksamhet II, 15 hp, HO, G1F Företagsekonomi för hästverksamhet I, 5 hp, HO/FE, G1F Travsport och hästhantering II, 15 hp, HO, G1F Verksamhetsförlagd utbildning I, 15 hp, HO, G1F
År 3 Företagsekonomi för hästverksamhet II, 10 hp, HO/FE, G1F Travsport och hästhantering III, 5 hp, HO, G2F Travsport och hästhantering IV, 10 hp, HO, G2F Hästens friskvård och uppträning, 5 hp, HO, G2F Verksamhetsförlagd utbildning II, 15 hp, HO, G2F Självständigt arbete i hippologi, 15 hp, HO, G2E
År 1 Hippologisk baskurs, 7,5 hp, HO, G1N Hästens biologi I, 20 hp, HO, G1N Pedagogik och ledarskap i hästverksamhet I, 7,5 hp, HO, G1N Ridkonst och hästhantering - islandshäst I, 25 hp, HO, G1N
År 2 Hästens biologi II, 10 hp, HO, G1F Pedagogik och ledarskap i hästverksamhet II, 15 hp, HO, G1F Företagsekonomi för hästverksamhet I, 5 hp, HO/FE, G1F Ridkonst och hästhantering – islandshäst II, 15 hp, HO, G1F Verksamhetsförlagd utbildning I, 15 hp, HO, G1F
År 3 Företagsekonomi för hästverksamhet II, 10 hp, HO/FE, G1F Ridkonst och hästhantering – islandshäst III, 5 hp, HO, G2F Ridkonst och hästhantering – islandshäst IV, 5 hp, HO, G2F Pedagogik och ledarskap i hästverksamhet III, 10 hp, HO, G2F Verksamhetsförlagd utbildning II, 15 hp, HO, G2F Självständigt arbete i hippologi, 15 hp, HO, G2E
Kursutbudet kan ändras under utbildningens gång. Det kan leda till en ny version av utbildningsplanen där information om övergångsbestämmelser anges. Beslut om kursutbudet fattas i god tid inför kommande läsår.
För varje kurs i programmet finns en kursplan som anger vad som specifikt gäller för den kursen. Detaljerad information om när kurserna ges finns på SLU:s studentwebb.
Mål
Allmänna mål
De allmänna målen för utbildning på grund- respektive avancerad nivå finns beskrivna i Högskolelagen, 1 kap. paragraf 8-9.
Mål för examen
I enlighet med bilaga till förordning för Sveriges lantbruksuniversitet ska studenten uppfylla följande mål för hippologexamen:
Kunskap och förståelse
För hippologexamen ska studenten
visa kunskap om områdets vetenskapliga grund, beprövade erfarenhet och relevanta metoder
visa kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
visa kunskap om hippologi, inbegripet förståelse för samspelet mellan häst och människa samt hästens roll i samhället
Färdighet och förmåga
För hippologexamen ska studenten
visa förmåga att inom givna ramar och med adekvata metoder självständigt identifiera, analysera och lösa problem inom hästnäringen
visa förmåga att besluta, genomföra och utvärdera relevanta åtgärder som rör hantering av hästar på ett professionellt sätt med beaktande av hästens och människans välbefinnande och utveckling samt djurskydds- och säkerhetsmässiga aspekter
visa sådan förmåga som krävs för att arbeta med och ansvara för verksamheter inom hästnäringen och angränsande områden och,
visa förmåga att kritistkt granska och bedöma relevant information samt redogöra för och diskutera problem och lösningar i dialog med olika grupper
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För hippologexamen ska studenten
visa förmåga att göra bedömningar av och hantera frågor om hästhållning, och företagande med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga, ekonomiska, miljömässiga och etiska aspekter samt kunna avgöra avvägningar mellan olika aspekter
visa insikt om betydelsen av lagarbete och samverkan i grupper med olika sammansättning, och
visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens
Examen
Examen som utbildningen syftar till
Hippologprogrammet syftar till en hippologexamen som är en yrkesexamen. Ytterligare examina kan vara möjliga om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.
Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen hippologexamen (Degree of Bachelor of Science in Equine Science).
Examenskrav
Hippologexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:
alla obligatoriska programkurser
valbara programkurser
minst 15 hp självständigt arbete inom hippologi (kandidatarbete/G2E).
Övergångsbestämmelser
En student som är antagen före den 1 januari 2021 och uppfyller fordringarna har rätt att få en hippologexamen, 180 hp, om hen inte tidigare har en hippologexamen, 120 hp.
En student som är antagen före den 1 januari 2021 har rätt att slutföra sin utbildning för att få en hippologexamen, 120 hp, enligt äldre bestämmelser till och med utgången av december 2025.
Övrig information
Allmänna bestämmelser för utbildning på grund- och avancerad nivå
Mer information om terminstider, examination, tillgodoräknande, antagning till senare del av program finns i regelsamlingen för utbildning på grund- och avancerad nivå på SLU:s studentwebb.
Möjlighet till fortsatta studier
Den student som har fullgjort utbildningen på hippologprogrammet med avlagd examen har möjlighet att fortsätta sina studier på avancerad nivå.
Kandidatexamen
I hippologprogrammet 180 högskolepoäng ingår 90 högskolepoäng med successiv fördjupning i huvudområdet hippologi, vilket ger möjlighet att ansöka om kandidatexamen med huvudområdet hippologi.
Revidering av utbildningsplanen
Versionshantering av utbildningsplanen, version 2: Borttagning av begreppet ”områdesbehörighet” i förkunskapskraven. Smärre förändringar i kurslistan. Den student som påbörjat år 1 enligt version 1 av utbildningsplanen kan utan några särskilda åtgärder fortsätta i år 2-3 enligt version 2.
30 års jubileum
Hippologprogrammet firar 30 år som utbildning och 14 år som kandidatprogram. Jubileet uppmärksammas i samverkan med Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) och Hästnäringens riksanläggningar (Ridskolan Strömsholm, Flyinge och Wången).
Varför ridhäst?
Är hippolog ridhäst din drömutbildning? Här får du mer information och får höra studenter berätta varför du ska ska söka.
Varför islandshäst?
Älskar du hästar och vill utbilda dig inom islandshäst? Här hittar du mer information om hippologstudier och får höra studenter berätta varför du ska söka.
Antagningsprov ridhäst
Vill du läsa till hippolog ridhäst? Här hittar du all information kring antagningsprovet.
Antagningsprov islandshäst
Är du intresserad av att plugga till hippolog med inriktning på islandshäst? Här hittar du information om antagningsprovet.
Nyfiken på hur det är att plugga på SLU? Då ska du skugga en student. Välj om du vill träffa en student digitalt eller fysiskt och på vilket campus. Du får möjlighet att ställa alla dina frågor. Väljer du att skugga på campus får du även hänga med på föreläsningar.
Hippologernas egen studentkår. Att börja plugga är mycket mer än bara studier. HAS anordnar aktiviteter som föreläsningar, clinics och fester. Kåren är dessutom ett stöd för dig som student.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att plugga på SLU.
Flyinge, Strömsholm, Wången
SLU:s hippologutbildningar finns på hästnäringens tre riksanläggningar: Flyinge, Strömsholm och Wången. Här finns alla förutsättningar att bedriva högklassig utbildning. Anläggningarna ligger nära naturen och fina ridstråk.
Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.