Doktorandprojekt - Framgångsrik eller skadlig träning av travhästar: Finns svaret i blodprovets beståndsdelar?

Senast ändrad: 27 mars 2024
doktorand-lisa-johansson-travhäst-träning

Travet omsätter årligen miljardbelopp och är idag en utbredd sport både i Sverige och världen. Men hur snabbt kan man träna en travhäst att springa, utan att den går sönder? De senaste 5 åren har Lisa Johansson doktorerat inom projektet “Metabolomik och proteomik förändringar hos varmblodiga travare i träning” vilket nu har tagit forskarvärlden ett steg närmare målet: Att med hjälp av ett enkelt blodprov kunna upptäcka skador hos hästar i träning - innan de ens bryter ut.

Vilken häst kan springa snabbast?

I den populära och utbredda travsporten är spelreglerna enkla: Vilken häst kan springa snabbast? En utmaning som kräver vältränade atleter; hästar som förbereds för att på travbanan prestera till sitt yttersta. Men idag är travsporten även hårt drabbad av skadade hästar, inte sällan för att träningen varit alltför påfrestande. Det har väckt frågan om hur travhästar egentligen behöver tränas och hållas - för att både prestera väl och vara hållbara?

Forskning - i form av en trestegsraket

Bakom de framgångsrika travhästarna finns noga genomförd träning och utfodring. Parametrar som går att variera mellan olika hästar, och inom olika stallar. Effekterna av olika sorters träning och foder har i en tidigare studie vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) undersökts, och som en fortsättning på det projektet sjösattes Lisa Johanssons doktorandprojekt.

– Det handlar om den fina balansen mellan att vilja träna travhästar så mycket som möjligt, men samtidigt inte gå över gränsen så att träningen orsakar skador, förklarar doktoranden Lisa Johansson

Att undvika skador hos travhästar är långt ifrån enbart ett sportsligt intresse. Även från hästens perspektiv kan särskilt överbelastningsskador vara både långdragna och tenderar att återupprepas, om hästen en gång väl har drabbats. Skador påverkar alltså både hästens tävlingskarriär och den egna livskvaliteten.

Foto Lisa Chröisty av PhD Lisa Johansson (5).jpg

Om den första studien "A forage-only diet and reduced high intensity training distance in standardbred horses : growth, health and performance"

  • Genomfördes under åren 2010-2014 av Sara Ringmark, nu unviversitetadjunkt i djurfysiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
  • Undersökte huruvida unga travhästars prestation påverkas av: en diet på enbart grovfoder (helt utan kraftfoder) samt reducerad högintensiv träning.
  • Studien följde sexton varmblodiga travhästar under 2,5 års tid vid riksanläggningen Wången i Jämtland. De studerades noggrant vad gällde tillväxt, träning, prestation och hälsa till och med tre års ålder.
  • Visade att ingen av de två aspekterna som undersöktes (utfodring med enbart grovfoder av hög kvalitet, samt minskad högintensiv träning) påverkade de unga travhästarnas förmåga att komma till start. 

Studien finns att läsa i sin helhet via den här länken.

Markörer för bra respektive skadliga träningseffekter

Men att veta hur mycket eller lite träning varje häst behöver för att utvecklas till sin fulla kapacitet - och samtidigt utan att skadas - är individuellt, och i nuläget ibland en gissningslek. Något som framöver kan komma att ändras.

Under de fem åren av intensiva doktorandstudier har Lisa Johansson på detaljnivå analyserat hur innehåll i blodet hos travhästar förändras av hård träning. Med hjälp av mycket avancerad teknik och oändliga timmar framför datorskärmen har hon analyserat, mätt och kategoriserat beståndsdelarna i blodprover från de sexton travhästar som deltog i förra studien, och genomgick olika typer av träningsprogram. Hästar som nu, 12-14 år efter att blodproven togs, har avslutat sina karriärer och lämnat varierande resultat efter sig.

– Och det är vad som gör det hela så spännande, att vi så småningom kommer kunna jämföra upptäckterna från blodproven med hur väl hästarna faktiskt har presterat! Kanske kan vi då se samband mellan de travhästar som sprungit in miljoner - och höga koncentrationer av X eller Y i just deras blod? 

Men för att nå dit krävs först och främst en förståelse för vilka beståndsdelar,, i blodet som har betydelse för vad. Tyder en stor mängd X, Y eller Z på att hästen utvecklas framgångsrikt eller på att den är i riskzoonen för att bli skadad

– … Och till det är koncentrationen av olika proteiner (samt en annan beståndsdel, metaboliter) det bästa att mäta. För medan DNA ger oss information om hästens genetiska förutsättningar, kan vi genom att läsa av proteiner (kroppens byggstenar) få en ögonblicksbild på hur kroppens uppbyggnad/nedbrytning ser ut just precis just nu, säger Lisa Johansson.

Biomarkörer - ett framtidens verktyg för hästvälfärd

Att bidra till bättre välfärd för sportens hästar har varit en viktig drivkraft för Lisa Johansson under hela sitt doktorandprojekt. Nu står forskarvärlden ett steg närmare just den målbilden. 

– Det är verkligen inte acceptabelt att vi ser så mycket skador hos dagens travhästar, men nu har vi i alla fall skapat förutsättningar för ett verktyg som kan bidra till bättre hästvälfärd. Det genom att kartlägga vilka proteiner i hästens blod som kan vara intressanta att titta vidare på i utvecklingen, säger hon

Sådana proteiner med särskild betydelse för ett visst förlopp i hästens kropp går under begreppet biomarkörer, och kan i framtiden bli måttstocken för att tidigt upptäcka såväl de hästar som befinner sig i farozonen för att bli skadade, som de mest lovande hästarna.

– Ett sådant blodprov som kontinuerligt kan “följa upp” djurets uppbyggnad respektive nedbrytning i kroppen kan bli användbart för alla typer av hästar som tränas hårt och presterar likt toppatleter, oavsett gren: Trav, dressyr, hoppning eller något annat. Det här kan bli en hjälp för dem alla, i att avgöra när träningen är lagom och när den behöver trappas ner för att hästen inte ska bli skadad. Det hoppas jag på, säger Lisa Johansson

Foto Lisa Chröisty av PhD Lisa Johansson (16).jpg

Efter fem år som doktorand är det nu dags för Lisa Johansson att avsluta sitt doktorandprojekt “Metabolomik och proteomik förändringar hos varmblodiga travare i träning” och disputera. “Det har varit fascinerande att få gräva ner sig i ett ämne där ingen riktigt vet något sedan innan, och få vara först att upptäcka nytt. Det känns som att mitt projekt bara är början på något, redo för någon annan att bygga vidare på”.

Fakta:

  • Doktorandtjänsten har pågått under perioden 2018-2024, med finansiering av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. 
  • Projektet har huvudsakligen drivits av Lisa Johansson, doktorand vid SLU, i samarbete med Anna Jansson, huvudhandledare och själv aktiv forskare vid SLU. I teamet tillkommer även Sara Ringmark (SLU), Jonas Bergquist (UU) och Eva Skiöldebrand (SLU).

Projektets fyra delar:

  1. Analys av blodprov från 16 hästar
  2. Analys av tillväxthormon genom en delstudie som fokuserade på att mäta blodets koncentration av tillväxthormon i olika faser av hästens träning. Ett hormon som påverkar hästens celler både stärkande och uppbyggande
  3. Analysmetoden “metabolomik”, där 624 metaboliter valdes ut och studerades
  4. Analysmetoden “proteomik”, där koncentrationen av samtliga proteiner i blodprovet från varje häst analyserades - även de proteiner i mycket mycket liten mängd men som även de kan inneha stor betydelse

Kontaktinformation