Matsvinn
Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs, enligt FN:s organisation för livsmedel och jordbruk FAO.
Matsvinn – ett stor resursslöseri
FAO uppskattar att ca 1/3 av all mat som produceras för mänsklig konsumtion kastas eller förloras. Att minska svinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de tre viktigaste åtgärderna vi kan göra i livsmedelssystemet för att hålla vår miljöpåverkan inom gränserna för vad jorden klarar av. Som SLU-alumnen Johan Rockström säger: ”Fixar vi maten fixar vi planeten”.
Poddavsnitt om matsvinn
Podden Feeding Your Mind produceras av SLU Future Food och för fördjupade samtal om olika aspekter av hållbar mat. Här är några avsnitt som på olika sätt berör matsvinn:
Mer om matsvinn
Vill du veta mer om matsvinn? Här är några exempel på vidare läsning:
- Stadens matavfall blir ny mat - Ett forskningsprojekt på SLU kring maten och konsumenten i en cirkulär och innovativ livsmedelskedja
- Livsmedelsverkets sida om matsvinn
- Jordbruksverkets sida om matsvinn
- Naturvårdsverkets sida om matsvinn
- Handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige (Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Livsmedelsverket)
- Kortversion av handlingsplanen ovan med 42 föreslagna åtgärder
- SIANI:s policy brief “Reducing food waste across global food chains” feb 2017
Mer om framtidens mat kan du läsa om på framtidsplattformen SLU Future Food.