
Puckellax i Sverige
NYCKELPUNKTER- Kartläggning av puckellaxens utbredning och lekframgång
- Övervakning med hjälp av eDNA
- Medborgarengagemang
Översikt
Medverkande
Mer om projektet
Mer relaterad forskning
Kort om projektet
Under 2023-2025 undersöker SLU utbredningen av puckellax i Sverige. Puckellax är en främmande art i Sverige. Hjälp oss genom att rapportera fynd av puckellax!
Aktuellt 2025
Under sommaren 2025 undersöker vi återigen förekomsten av puckellax i 28 vattendrag från Strömån i Boshuslän till Mörrumsån i Blekinge.
Redan nu – 27 juni – har puckellax registerats i undervattenskameran i Herting i Ätran (Halland).

Syfte
- Ge en övergripande bild av utbredningen av lekande puckellaxar på svenska västkusten med hjälp av så kallat miljö-DNA (eDNA).
- Kartlägga lekframgång genom att undersöka om det finns några puckellaxungar i de älvar som hade lekande puckellaxar.
- Öka allmänhetens medvetenhet och engagemang i puckellax eftersom de har en viktig roll i både insamling av data.
Den nya kunskap som genereras i projektet ska användas för att ta fram ett förslag på hur ett framtida övervakningsprogram för puckellax skulle kunna se ut.
Projektet genomförs i samarbete med Länsstyrelsen i Halland, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Länsstyrelsen i Skåne, Mix Research Sweden och NINA (Norsk institutt for naturforskning).
Resultat
Under 2023 genomförde vi en eDNA-studie i 27 vattendrag på Sveriges västra och södra kust. DNA-resultaten visar på närvaro av puckellax i 11 vattensystem på västkusten, från Lagan i söder till Örekilsälven i norr. Inget puckellax-DNA hittades i vattendrag som mynnar i Östersjön.
Se nederst på denna sida för information om i vilka vattendrag puckellax hittats via eDNA, fångster eller undervattenskameror.
Läs mer
Pink salmon distribution in Sweden: The calm before the storm?
Detection of Non-Native Pink Salmon (Oncorhynchus gorbuscha) in Swedish Rivers Using eDNA
Puckellax - hot eller harmoni?
Vad är puckellax?
Puckellaxen (Oncorhynchus gorbuscha, på engelska pink salmon) är en främmande art i Sverige och har troligen vandrat hit från Kolahalvön via Norge. SLU undersöker utbredningen av lekande puckellaxar i Sverige och vi behöver allmänhetens hjälp genom att man rapporterar sina fynd av puckellax på Artfakta/Rappen.
Puckellaxen har observerats i ökat i antal i flera västsvenska åar sedan 2017. Hur den påverkar våra inhemska fiskarter som lax och öring om den leker i svenska älvar är för närvarande okänt. Man vet heller inte hur den påverkar det akvatiska ekosystemet i stort.
Puckellaxar har en 2-årig livscykel och leker vartannat år (främst udda år i Europa). De leker ofta i juli-augusti och efter leken dör puckellaxarna i vattendragen. Ungarna stiger upp ur gruset under senvintern – tidig vår året efter leken och lämnar snabbt vattendragen.
Så känner du igen en puckellax
- Svarta fläckar på stjärten
- Svart tunga
- Hanen utvecklar en karaktärisktisk knöl på ryggen inför leken.
- En vuxen lekmogen puckellax är cirka 40-55 centimeter lång
- Ladda ned informationsbladet med kännetecken för puckellaxen

Vill du ta ett fjällprov? Du kan beställa fjällpåsar på puckellax@slu.se så skickar vi påsar, instruktioner och ett förbetalt returkuvert.
