Hoppa till huvudinnehåll

Dagens natur - artiklar om arter och livsmiljöer

  • Steklar – inte bara ökända och okända

    Röd stekel med svart huvud och svart stjärt sitter på grönt blad. Foto Steklar är en av de mest diversa insektsordningarna, både vad det gäller antalet arter och olika livsstrategier. Mer välkända grupper som getingar, myror och humlor samsas med en nästan ofattbar mångfald av parasitsteklar. Många steklar håller nyckelroller i ekosystemet och här hittar vi alltifrån våra viktigaste pollinatörer till populationsbegränsare och renhållare.
  • Över 20 nya lavparasiter för Sverige

    Uppförstorad del av lav. Svarta klumpar sitter på knölig yta. Foto Allt fler tycks intressera sig för lavar och svampar. Samtidigt märks också ett ökat intresse för de parasiter som växer på lavar, så kallade lichenicola svampar. I en färsk artikel beskrivs 24 nya lichenicola svampar för Sverige.
  • Röksvampar – puffar som fascinerar

    Tre tätt stående fruktkroppar av röksvamp på marken i ett moln av rök. Foto Har du trampat på en mogen röksvamp någon gång och sett den utpuffande röken? Det du ser är miljontals små, runda sporer som sprids för vinden. Röksvamparnas tuffa yttre ger dem fördelar gentemot ”vanliga” svampar med hatt och fot. De flesta känner kanske igen en röksvamp, men vad vet vi mer om dem?

Ny familjenyckel öppnar dörren till steklarnas okända värld

Nu finns i Artfakta en bestämningsnyckel med tillhörande taxabeskrivningar till svenska familjer av steklar (Hymenoptera). För bin stannar nyckeln vid det övergripande taxonet Apiformes, där man sedan kan nyckla sig vidare till ingående släkten och arter.

Har du ett konto hos oss?

Från och med slutet av februari 2025 behöver du använda din e-postadress för att logga in på SLU Artdatabankens webbapplikationer. Det innebär att om du brukar logga in med användarnamn så måste du veta vilken e-postadress som är registrerad på ditt konto.

Böcker som förenar vetenskap och allmänhet

När Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna lanserades var det med en tydlig vision: att göra kunskap om Sveriges biologiska mångfald tillgänglig för alla. Hur har det då gått?

Aktuellt SLU Artdatabanken

Bilder:

Huvudbild: © Mark Marissink

Loading…