Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar om arter och livsmiljöer

  • Murarbin – inte bara viktiga pollinatörer av fruktträd och bärbuskar

    Bi klätt i brun och orange behåring sitter på grönt blad. Foto Kring de bihotell som sätts upp i trädgårdar ser man ofta olika typer av murarbin som, förutom att vara ett mysigt inslag i trädgårdsbilden, är viktiga pollinatörer av fruktträd och bärbuskar. Men det finns också ett antal murarbin som har helt andra preferenser, till exempel en art som föredrar sandiga stränder och en som bara finns i fjällen.
  • Steklar – inte bara ökända och okända

    Röd stekel med svart huvud och svart stjärt sitter på grönt blad. Foto Steklar är en av de mest diversa insektsordningarna, både vad det gäller antalet arter och olika livsstrategier. Mer välkända grupper som getingar, myror och humlor samsas med en nästan ofattbar mångfald av parasitsteklar. Många steklar håller nyckelroller i ekosystemet och här hittar vi alltifrån våra viktigaste pollinatörer till populationsbegränsare och renhållare.
  • Över 20 nya lavparasiter för Sverige

    Uppförstorad del av lav. Svarta klumpar sitter på knölig yta. Foto Allt fler tycks intressera sig för lavar och svampar. Samtidigt märks också ett ökat intresse för de parasiter som växer på lavar, så kallade lichenicola svampar. I en färsk artikel beskrivs 24 nya lichenicola svampar för Sverige.

Rapportera bombmurklor

Bombmurklan med sin klotrunda, sammetsludna och chokladbruna yta börjar redan dyka upp i markerna. De första fruktkropparna rapporterades redan i januari från Nyköpingstrakten. Så när snön smälter bort är det läge att besöka en bombmurkleskog nära dig!

Vi byter inloggningssystem

Från och med 26 februari 2025 behöver du använda din e-postadress för att logga in på SLU Artdatabankens webbapplikationer. Under den aktuella dagen kan även vissa störningar förekomma i Artportalen, Artfakta och Fynddata. Om du brukar logga in med användarnamn, så måste du veta vilken e-postadress som är registrerad på ditt konto.

Anmäl dig till Flofa 9 april

Naturen, samhället och restaurering − en konferens om ansvar tillstånd och behov är temat för Flora- och faunavårdskonferensen 2025. Naturrestaurering kan vara en lösning och nyckel till att nå våra miljömål. För att lyckas krävs både nationella lösningar och individuella insatser. Under denna konferens ska vi utforska behov, lösningar och möjligheter.

Odlingslandskap. Foto

Aktuellt SLU Artdatabanken

Bilder:

Huvudbild: © Mark Marissink

Loading…