Hoppa till huvudinnehåll

SLU Centrum för biologisk mångfald, CBM

CBM bidrar till nya och oväntade perspektiv på betydelsen av biologisk mångfald för människor och samhällen.

Nyheter från CBM

  • 21 januari 2025

    Se slutseminariet från projektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat”

    Kollage med bilder av olika kulturspannmål. I början av december hölls slutseminariet för det Formas-finansierade projektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat” som avslutas efter sex år. I projektet har kulturspannmål och moderna sorter av vete och råg i ekologisk odling jämförts, för att studera effekten av skötsel, miljö, avkastning, näringskvalitet, samt konsumentpreferenser. Sensoriska analyser har genomförts och faktorer som gör kultursorter attraktiva för konsumenter har identifierats. Dessutom har innovativa produkter med kulturspannmål skapats, exempelvis olika sorters gröt. För dig som missade seminariet eller vill se det igen finns nu inspelningen tillgänglig på SLU-play och här nedan.
  • 12 december 2024

    Gör din egen Nobelgröt

    tallrik med gröt Den har kallats både ”djärv” och ”woke” – den moderna kulturgröten som serverades på årets Nobelfest. Gröt befinner sig i skärningspunkten mellan tradition och innovation – inte minst i ett nyss avslutat forskningsprojekt vid SLU Centrum för biologisk mångfald (CBM).
  • 04 december 2024

    Fäbodkultur klassas som immateriellt kulturarv

    ko som betar på en fäbod. Foto. Den skandinaviska fäbodkulturen har tagits med på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Därmed lyfts en tradition fram som även har betydelse för den biologiska mångfalden. SLU Centrum för biologisk mångfald (CBM) har bedrivit forskning om fäbodkulturen i många år.

Senaste numret av Biodiverse

Biodiverse nummer 4/24 handlar om relationer mellan människans livsstil, det omgivande landskapet och den biologiska mångfalden. Välkommen till Mångfald i matlandskapet!

Den biologiska mångfalden och maten vi äter

Praktiskt taget allt vi äter eller råvarorna till det kommer från den ”vilda” eller brukade naturen – åkern, skogen, havet, sjön med flera. Både det odlade och det vilda utgör en del av den biologiska mång­falden, det vill säga variationen av arter, ekosystem och gener. Ny rapport om den biologiska mångfalden och maten vi äter.

En humla besöker en solros, foto.

Panelsamtal: Förlust av biologisk mångfald - ett hot mot vår hälsa

Se panelsamtalet ”Förlust av biologisk mångfald – ett hot mot vår hälsa”: om Sveriges väg framåt i arbetet med att öka biodiversiteten för allas vår hälsa.

Forskningssammanfattningar

Läs korta sammanfattningar av några av publikationerna från CBM. Till exempel artikeln: "The Cornwall Beaver Project: navigating the social-ecological complexity of rewilding as a nature-based solution", en litteraturstudie om effekterna av bävrar på geomorfologiska och hydrologiska processer, livsmiljöer, biologisk mångfald och människor i jordbrukslandskapet i Storbritannien.

Lyssna på våra forskare

Ljusföroreningar är en fråga som blivit uppmärksammad ganska nyligen.

18 september: "Djurarter minskar – nedprioriterad miljöbov kan ligga bakom", intervju md J-O Helldin i P4 Uppland.

Publicerad: 10 oktober 2024 - Sidansvarig: cbm-webmaster@slu.se
Postadress

SLU Centrum för biologisk mångfald
Institutionen för stad och land
Sveriges lantbruksuniversitet
Box 7012
750 07 UPPSALA

Besöksadress

Almas allé 8

Godsmottagning

Ulls hus godsmottagning 
Ulls gränd 1, 756 51 Uppsala

Ulls hus

 

 

Loading…