Hållbar växtodling

Senast ändrad: 17 december 2024

Ämnesområdet Hållbar växtodling utvecklar kunskapen om samspelet mellan grödor, arter i samodlade grödor, mark, ogräs, odlingsmetoder och miljö. Vi utgår ifrån ett systemperspektiv för att kombinera miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet i odlings- och jordbrukssystem, i svenskt och globalt, konventionellt och ekologiskt, jordbruk. 

Agroekologi, diversifiering av odlingssystem och ett systemperspektiv på hanteringen av markbördighet och ogräs är ledande principer i vår forskning och undervisning, med syftet att producera kunskap för utveckling av mer hållbara odlingssystem. Vi har kompetens inom agroekologi, växtproduktionsvetenskap, markvetenskap, ekologi, växtnäringsfysiologi, biogeokemi, ogräsvetenskap, mikrobiell ekologi och kemi. Vår forskning baseras på en stor uppsättning metoder: fält- växthus- odlingskammar- och laboratorieförsök, meta-analys, deltagardrivna arbetssätt och hållbarhetsutvärderingar (inklusive ekonomiska, miljömässiga och sociala faktorer). Ämnesområdet samarbetar med kollegor på SLU inom den fakultetsövergripande Odlingssystemsplattformen och i andra sammanhang, både vad gäller forskning och undervisning.

Vi undervisar inom växtproduktion, agroekologi, markvetenskap, ogräsvetenskap och andra närliggande områden, på alla akademiska nivåer, på engelska och svenska. I vår undervisning använder vi exempel från vår egen forskning och från samarbeten med intressenter inom lantbruket, för att inspirera och förmedla kunskap som lätt kan användas i praktiken – inom konventionellt och ekologiskt jordbruk.

Ämnesområdet Hållbar växtodling ansvarar för SITES Lönnstorps försöksstation med ca. 80 ha jordbruksmark (62 ha konventionellt odlad och 18 ha ekologiskt odlad), för fältexperiment och miljöanalys. De vetenskapliga och tekniska ledarna samt de tre teknikerna på SITES Lönnstorps försöksstation är anställda av Ämnesområdet Hållbar växtodling.

SITES Agroekologiska Fält Experiment (SAFE) med fyra odlingssystem: sydsvensk konventionell växtföljd, ekologisk växtföljd utan djur, agroforestry system och system med den perenna cerealie Kernza® med och utan samodling med lucern på  SITES Lönnstorps försöksstation.
Foto: Ryan Davidson.

Forskningsprojekt:

Avslutade

Hållbar växtodling