Hållbart skogsbruk
Skogen förser samhället med virke, massaved, biomassa och andra varor, men även ekosystemtjänster som rent vatten, och natur- och kulturvärden. Att genomföra riktlinjer om hållbart skogsbruk innebär att ekologiska, ekonomiska och socio-kulturella mål ska tillgodoses. Detta innebär att man måste förstå både från skogsekosystemen i olika skalor från träd och bestånd till landskap och regioner, och de sociala systemen av beslutsfattare från olika sektorer på olika nivåer nationellt och internationellt.
Tre kompetensområden
Naturresursförvaltning
Breddningen av skogspolitiken från virkesproduktion till en vision om ett ekologisk, ekonomiskt och socio-kulturellt hållbart skogslandskap innebär (1) att planering måste ske i flera skalor från den lokala till den regionala, och (2) att antalet beslutsfattare har ökat kraftigt som vill styra hur vi brukar skogen ökar. Tidigare bestämde få aktörer, nu sker beslut av många aktörer på flera nivåer. Man talar om en övergång från "government to governance".
Landsbygdsutveckling
Naturresurser är en viktig bas för utveckling. Skogsbruk handlar traditionellt om att producera vedråvara. Effektivisering av virkesproduktion som inte längre skapar många jobb på landsbygden, och ändrade värderingar om vad vi ha skogen till, har skapat ett ökat intresse för att skapa nya lokala produkter av skogslandskapets upplevelsevärden.