Hoppa till huvudinnehåll

Bli medborgarforskare

Vill du hjälpa både forskning och naturvård? Rapportera in dina observationer om växter, djur och andra naturfenomen. Här kan du nå rapportsystem och resurser för frivilligövervakning som SLU driver i samarbete med ideella krafter och andra myndigheter.

Snart är det dags för Vårkollen

Är våren tidig eller sen i år hos dig? Gör Vårkollen under Valborgshelgen så bidrar du till ökad kunskap om klimatförändringens inverkan på växterna.

Rapportera bombmurkla

Bombmurklan är en skålsvamp som uppträder på vårvintern efter snösmältningen. Rapportera in dina fynd till Artportalen så bidrar du till ökad kunskap om bombmurklans skogar.

Brun svamp på mossa och barr. Foto

Lär känna naturen – hemifrån!

Vill du lära dig mer om den svenska naturen? Eller bara testa din kunskaper? Den digitala utbildningen Naturkunnig läser du hemifrån helt kostnadsfritt.

Faunaväkta groddjur

Hitta och rapportera groddjuren genom att faunaväkta ett grodvatten. För dig som vill veta mer om hur man praktiskt går till väga för att faunaväkta ett grodvatten finns ett webbinarium den 29 april kl. 19-20.

Skapa lokalt engagemang för ålen

Arbetar du med att anordna naturinriktade aktiviteter för barn, ungdomar eller vuxna? Var med på workshop 29 maj där SLU presenterar ett nytt format för att skapa lokalt engagemang och intresse för ål, som även bidrar till ökad kunskap.

Tillverkning halmstege för småål. Foto.

Fiska för forskning med appen Spöreg

Hjälp forskare att öka kunskapen om arter som är viktiga för sportfisket, men som vi har svårt att samla in bra data om med vanliga övervakningsmetoder. Ansök om att bli ”spöreggare”!

Följer du också naturens kalender?

Rapportera vårtecken, försommartecken, hösttecken och allt däremellan i Naturens kalender.

Rapportera vårtecken

Skogs- och fältharen kan få ungar tidigt på året och för många är det ett av de första vårtecknen. Frågan är hur tidigt? Och när föds de flesta harpaltarna? Läs mer om harar och hur du kan hjälpa till med att rapportera observationer.

Har du sett en mus i huset?

Bidra till forskning om smittorisk för sjukdomar som sprids mellan gnagare och människor. Rapportera in fynd av möss, sorkar eller andra gnagare i ditt hus.

Gnagare i naturen. Foto.

Använd Skogsskada

Lär dig mer om skador och sjukdomar på träd och dela dina observationer så bidrar du till ökad kunskap.

Artengagera dig

Rapportera artfynd till Artportalen. Information och bestämningshjälp finns bl.a i Artfakta.

Redo att fördjupa dig? Bli naturväktare.

Stöd forskning och naturvård genom att bidra med mer omfattande observationer. Bli naturväktare inom det område som intresserar dig mest.

Publicerad: 12 april 2024 - Sidansvarig: fomaredaktion@slu.se
Loading…