Hoppa till huvudinnehåll

Dagens natur - artiklar om arter och livsmiljöer

  • En framtid för alm och ask

    Skogsarbetare i varselväst och blå skogsmaskin lassad med träd. Foto Ask och alm riskerar att bli mycket sällsynta i Sverige om inga åtgärder vidtas. Bakgrunden till att trädslagen är hotade är två olika svampsjukdomar. För almen är situationen akut medan asken har något bättre förutsättningar. Sanna Black-Samuelsson, docent i skogsgenetik, har under ett år arbetat med en utredning som förhoppningsvis kan ge träden en framtid.
  • Öppen myr blir trädklädd – klimatförändringar en del av problemet

    Devis översvämmad våtmark mellan grupper av träd, sett ovanifrån. Foto [Publicerad 2024-06-12]. Myrar är viktiga komponenter i det svenska landskapet och utgör unika livsmiljöer för många arter. Men under de senaste årtiondena har myrarna i Sverige förändrats, mängden träd på myr har ökat med drygt 80 procent. I takt med den ökade trädtäckningen riskerar myrarna att förlora unika egenskaper och funktioner vilket kan få negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden.
  • Prakttrappmossa – lätt att känna igen men svår att finna

    Högt, avlångt skott med gulbruna blad längs hela vägen. Foto [Publicerad 2024-05-21]. Prakttrappmossa är en ny art för Sverige men har troligtvis funnits här en längre tid. Arten, som är stor och lätt igenkännbar för den intresserade, har förmodligen ett mycket begränsat utbredningsområde i Sverige och har därför inte upptäckts, förrän nu…

Invasion av främmande kräftdjur i Mälaren och Vättern

Under 2023 upptäcktes tre invasiva främmande arter av kräftdjur i Sverige, dels i Vättern och dels i Mälarområdet. Åren dessförinnan hade tre andra arter av främmande kräftdjur påträffats. En ny rapport beskriver dessa sex arter i grupperna märlkräftor och pungräkor. De har orsakat stora problem och ekosystemförändringar i sötvatten på kontinenten och på brittiska öarna.

Alla kan hjälpa till!

Hur många grod- och paddarter finns i Sverige? Hur låter vanlig padda? Vad kan man göra för att skydda våra groddjur? Hjälp oss genom att räkna och rapportera groddjur.

Vi har ett resultat!

Nu är det klart att SLU tog första platsen i Biodiversity Challenge 2024. Stort tack till alla som varit med och bidragit! Förra året kom vi på andra plats med 1 845 unika arter. I år rapporterades 1 921 unika arter och totalt 6 867 arter. På andra plats kom belgiska KU Leuven med 1 704 unika arter. Tredjeplatsen tog WUR med 1 571 arter.

Loading…