Hoppa till huvudinnehåll

Dagens natur - artiklar om arter och livsmiljöer

  • Röksvampar – puffar som fascinerar

    Tre tätt stående fruktkroppar av röksvamp på marken i ett moln av rök. Foto Har du trampat på en mogen röksvamp någon gång och sett den utpuffande röken? Det du ser är miljontals små, runda sporer som sprids för vinden. Röksvamparnas tuffa yttre ger dem fördelar gentemot ”vanliga” svampar med hatt och fot. De flesta känner kanske igen en röksvamp, men vad vet vi mer om dem?
  • En framtid för alm och ask

    Skogsarbetare i varselväst och blå skogsmaskin lassad med träd. Foto Ask och alm riskerar att bli mycket sällsynta i Sverige om inga åtgärder vidtas. Bakgrunden till att trädslagen är hotade är två olika svampsjukdomar. För almen är situationen akut medan asken har något bättre förutsättningar. Sanna Black-Samuelsson, docent i skogsgenetik, har under ett år arbetat med en utredning som förhoppningsvis kan ge träden en framtid.
  • Öppen myr blir trädklädd – klimatförändringar en del av problemet

    Devis översvämmad våtmark mellan grupper av träd, sett ovanifrån. Foto [Publicerad 2024-06-12]. Myrar är viktiga komponenter i det svenska landskapet och utgör unika livsmiljöer för många arter. Men under de senaste årtiondena har myrarna i Sverige förändrats, mängden träd på myr har ökat med drygt 80 procent. I takt med den ökade trädtäckningen riskerar myrarna att förlora unika egenskaper och funktioner vilket kan få negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden.

Arbetet med Flora- och faunavårdskonferensen 2025 har börjat

Arbetet med kommande konferens är påbörjat och inom kort kommer information om bland annat tema. Boka gärna 9 april redan nu i din kalender. Det kan även bli aktuellt med ytterligare en konferensdag, vilket i så fall innebär att konferensen infaller 9-10 april. Medan vi arbetar vidare med att ta fram ett spännande innehåll finns möjligheten att titta på föreläsningar från tidigare konferenser.

Människor minglar i en lokal. Foto

Hjälp oss att kartlägga Europas funga!

Sedan våren 2024 samarbetar vi och Sveriges Mykologiska Förening med ett EU-finansierat projekt som syftar till att sätta mångfalden av svampar på den europeiska kartan, och på så sätt förbättra och effektivisera naturvårdsinsatser för svampar. En del i projektet handlar om att samla in fruktkroppar och dokumentera förekomsten hos ett antal utvalda arter, och för det här behöver vi din hjälp under hösten.

Ny bestämningsnyckel för svenska röksvampar

Nu finns en ny interaktiv bestämningsnyckel till alla svenska röksvampar tillgänglig. Till samtliga arter finns också Artfakta-texter med tillhörande illustrationer för att underlätta artbestämning.

Aktuellt SLU Artdatabanken

Bilder:

Huvudbild: © Krister Hall

Loading…