Nyhet

Martin Falklind och Edvin Kronberg tilldelas SLU Artdatabankens naturvårdspris 2025

Publicerad: 09 april 2025
Man och pojke leendes med pris-statyetter och blombuketter framför stor publik. Foto

SLU Artdatabankens naturvårdspris 2025 går till naturfilmaren Martin Falklind och eldsjälen Edvin Kronberg. Deras arbete har på olika sätt inspirerat, påverkat och skapat konkreta förändringar som främjat biologisk mångfald i Sveriges vattenmiljöer.

Martin Falklind har genom sitt arbete som filmare, journalist och författare fångat både skönheten och sårbarheten i våra ekosystem. Genom sina prisbelönta dokumentärer som han skapat tillsammansmed sin fru, son och övriga medarbetare, har han på ett engagerande och pedagogiskt sätt spridit kunskap om vikten av att värna våra vatten och de arter som lever där. Hans filmer har nått en bred publik och skapat en djupare förståelse för hoten mot den biologiska mångfalden men även inspirerat såväl beslutsfattare som allmänheten att ta ett större ansvar för våra sjöar och vattendrag. Genom hans berättelser har restaureringsprojekt, biotopvård och återställning av vandringsvägar fått ökad uppmärksamhet och stöd.

– Fantastiskt roligt att Fiskarnas Rike och vi i teamet tilldelas detta fina pris. Extra glad blir jag att våra vattenmiljöer uppmärksammas och att så många har blivit inspirerade. En stor eloge vill jag också ge till alla hjältar som medverkat i vår serie, de är oerhört viktiga för att sprida hopp och visa att engagemang lönar sig, säger Martin Falklind.

Edvin Kronberg, som vid elva års ålder identifierade ett uttorkat vattendrag och bestämde sig för att agera, har visat att engagemang och handlingskraft kan göra verklig skillnad. Genom att gräva upp en torrlagd sidofåra till Voxnan, arbetat med att få tillbaka sten till vattendraget ochfått vattenkraftsbolaget att släppa på mer vatten, har han återskapat en fungerande livsmiljö för fisk och andra vattenlevande arter. Hans insats har blivit ett lysande exempel på hur lokala initiativ kan leda till konkreta förbättringar för den biologiska mångfalden. Edvin har inspirerat många genom sin medverkan i Fiskarnas rike och sitt arbete för vattenmiljöer.

– Jag är glad över att bli uppmärksammad på detta sätt. Det finns många andra eldsjälar som gör det så otroligt bra och det är hedrande att utmärkelsen går till mig. Det finns inte något mer naturligt än att det rinner vatten i en bäck och jag hoppas kunna inspirera andra till att arbeta för levande vattendrag. En kan inte göra allt, men alla kan göra något, säger Edvin Kronberg.

Martin Falklind och Edvin Kronberg är två viktiga förebilder som kan inspirera och förmedla kunskap för att fler ska vilja ta ansvar för biologisk mångfald nu och i framtiden.

– Martin Falklind och Edvin Kronberg har på olika sätt visat vad som krävs för att skydda vår natur. Martin genom sin folkbildande och konstnärliga skildring av vattendragens skönhet och hoten de står inför, och Edvin genom sin handlingskraft och sitt praktiska arbete med att återskapa livsmiljöer. Båda har på ett inspirerande sätt visat att förändring är möjlig och att biologisk mångfald är värd att kämpa för, säger Mark Marissink, chef SLU Artdatabanken.

Prisutdelningen skedde på Ultuna campus i Uppsala, i samband med SLU Artdatabankens konferens Flora- och faunavård 9 april 2025.

Motiveringar

Martin Falklind har med sina engagerande och visuellt kraftfulla filmer på ett unikt och pedagogiskt sätt lyft fram våra vattenmiljöers skönhet, sårbarhet och betydelse. Genom sin passion för naturen och sitt skickliga berättande har Martin ökat förståelsen för livet under ytan och inspirerat till handling för att skydda och stärka den biologiska mångfalden i våra sjöar, älvar och hav. Ett ovärderligt bidrag för att skapa medvetenhet och folkbildning kring en för många osynlig problematik.

Edvin Kronberg har med ett exceptionellt engagemang och konkreta insatser bevarat och återställt biologisk mångfald i Sveriges vattenmiljöer. Genom observation av döda musslor och fiskar, har Edvin på egen hand identifierat en uttorkad sidofåra till älven Voxnan. För att sedan med beslutsamhet och hårt arbete gräva upp fåran och återställa vattenflödet, vilket omedelbart ledde till att fisklivet återvände. Hans insatser omfattade även att placera ut stora stenar och död ved för att skapa en naturlig miljö för fiskarna. Genom ihärdig kommunikation med vattenkraftbolaget lyckades han få dem att släppa på mer vatten för att stödja ekosystemet. Edvin är en fantastisk förbild och inspiration som visar att om viljan finns är inget omöjligt.


Kontaktinformation