Kontaktinformation
Ulrika Sehlberg Samuelsson, redaktör
SLU Artdatabanken
ulrika.sehlberg.samuelsson@slu.se
[Publicerad 2024-03-21]. När vintern övergår till vår tittar scharlakansskålarna fram. De lysande klarröda skålsvamparna kan bli upp till fem centimeter i diameter och är ett tydligt vårtecken. De växer på pinnar och vedrester som ligger på marken, ofta i lite sumpiga skogsmiljöer eller torrare ädellövskogsmiljöer.
Det finns bara två arter av scharlakansskål i Sverige, och de är nästan exakt lika till utseendet. Den ena arten, scharlakansskål Sarcoscypha austriaca, är den allmännare av dem och förekommer här och var i södra och mellersta Sverige. Enstaka fynd kan göras längs Norrlandskusten. Den andra arten är praktscharlakansskål Sarcoscypha coccinea och har bara ett fåtal bekräftade förekomster i landets södra delar. Arterna skiljer sig åt i formen på de tunna, nästan vita hår som täcker skålens utsida och för säker artbestämning krävs mikroskopering. Den viktigaste bestämningskaraktären är formen på håren som syns tydligt redan vid låg förstoring (100x).
Dagens natur är ett artikelflöde från SLU Artdatabanken. Här hittar du analyser och nyheter om biologisk mångfald, arter och naturvård.
För några år sedan trodde mykologer att bara en av arterna förekom i Sverige, och att det var S. coccinea. Studier har dock visat att majoriteten av alla svenska fynd faktiskt är S. austriaca. Ett tag var det då istället tveksamt om S. coccinea överhuvudtaget fanns i Sverige, men med hjälp av medborgarforskning där rapporter och torkat material skickats in till mykologer har det till slut konstaterats att båda arterna förekommer i Sverige.
Scharlakansskål Sarcoscypha austriaca på pinnar under sälg och klibbal invid Tuleboån, Mölndal. Foto: Elisabet Sjöro
Du som vill ge dig ut i vårsolen och leta efter scharlakansskålar får gärna rapportera arterna i Artportalen. Då hjälper du till att öka kunskapen om arternas utbredning och förekomst i Sverige. En uppdaterad bestämningsnyckel för säkrare artbestämning finns i Artfakta. Scharlakansskålar kan hittas fram till maj och faktiskt, i enstaka fall, ända in i augusti.
Text: Mikael Jeppsson
På artfakta.se hittar du fakta om främst svenska arter, men även arter som skulle kunna påträffas i Sverige. Här finns även interaktiva bestämningsnycklar som hjälper dig att identifiera en organism till rätt art eller artgrupp genom att välja bland olika beskrivningar.
Bestämningsnyckel för scharlakansskålar i Artfakta
Mer om scharlakansskålar i Artfakta
På artportalen.se kan du rapportera alla arter du ser i Sverige. Genom att många personer bidrar med en stor mängd observationer av både vanliga och ovanliga arter kan direkta naturvårdsinsatser lättare sättas in, samtidigt som framtida hot kan upptäckas genom att analysera arters förändringar över tid.
Ulrika Sehlberg Samuelsson, redaktör
SLU Artdatabanken
ulrika.sehlberg.samuelsson@slu.se