Många arter och naturtyper i haven och kustvattenmiljöerna är hotade. Rödlistan 2020 visar att andelen rödlistade arter i havet är större än i andra miljöer. Det är alarmerande eftersom en stor del av Sveriges och världens biodiversitet är knuten till havet. Ingen av Sveriges marina naturtyper uppnår god status på grund av att människans aktiviteter påverkar havets livsmiljöer negativt.
Nyttjande av havet
Havet betraktades länge som en oändlig resurs som inte kunde påverkas nämnvärt av mänskliga aktiviteter som fiske och utsläpp från fabriker och avlopp. Nu vet vi att det moderna storskaliga fisket, utsläpp och läckage från industrier, avlopp och jordbruk har förändrat förutsättningarna för livet i stora delar av havsmiljön och att detta hotar många av havets livsmiljöer och dess arter. År 2020 var 36 % av de marina arterna listade på den svenska rödlistan. Orsakerna till detta är flera. Ett alltför storskaligt fiske har inte bara påverkat mängden fisk och sammansättningen av olika arter, utan också våra naturtyper i havet. Bottentrålning efter fisk och skaldjur har lett till en storskalig förlust av arter och naturtyper. Dessutom har övergödningen i Sveriges havsområde orsakat minskade tångskogar och kärlgräsängar samt syrebrist med förlust av naturtyper på djupa mjukbottnar som följd.
Största hoten
Hoten mot våra hav är flera och många gånger komplexa. Övergödningen och det intensiva fisket bland annat genom bottentrålning har medfört storskaliga förändringar av marina ekosystem. Miljögifterna är många och hotar hälsan både för många arter i havet och för människor som konsumerar fisk. Exploateringen i havsmiljön ökar också i form av båttrafik, muddringar och anläggningar som bryggor, kablar, ledningar och vindkraftverk. Båttrafik och muddringar orsakar uppgrumling av lösa sediment som försämrar ljusförhållanden för till exempel ålgräs, vilket påverkar många fiskarters uppväxtförhållanden negativt. Även klimatförändringar i form av förhöjda vattentemperaturer, och försurning av havet till följd av ökad koldioxidhalt i atmosfären gör att artsammansättningen förändras, vilket ökar risken för att främmande arter vandrar in och etablerar sig här. Försurningen hotar alla arter med ett inre eller yttre skal av kalk, till exempel många plankton, kräftdjur, musslor och tagghudingar.