Hoppa till huvudinnehåll

Naturvård

Svensk naturvård ska skydda och förvalta värdefulla områden och arter och möta människans behov av att nyttja naturen och allt som naturen ger. Det handlar alltså om miljöövervakning och olika typer av skydd. Till exempel måste medlemsländerna i Europeiska EU införliva en rad olika direktiv i sin egen nationella lagstiftning.

Illustation av en mossas kapsel.

Syften med naturvård

Naturvården arbetar för att:

  1. Bevara biologisk mångfald: Genom att skydda hotade arter och deras livsmiljöer minskar naturvården risken för artutdöende och främjar en rik biologisk mångfald.
  2. Skydda unika naturmiljöer: Bevarandet av specifika naturtyper som våtmarker, ängar, skogar och marina miljöer är viktigt för att upprätthålla ett varierat landskap och gynna specifika arter.
  3. Främja ekosystemtjänster: Genom att skydda naturen bevaras de tjänster som ekosystemen bidrar med, såsom pollinering, vattenrening, klimatreglering och jordens bördighet.
  4. Skapa hållbara livsmiljöer för framtida generationer: Naturvården ser till att naturens resurser kan fortsätta vara tillgängliga och hälsosamma för kommande generationer.

EU-direktiv och nationella miljömål

Medlemsländerna i den Europeiska unionen (EU) är tvingade att införliva en rad olika direktiv i sin egen nationella lagstiftning. I Sverige har det skett genom ändringar i miljöbalken och i förordningarna under denna. Det är också tvingande för länderna att nå miljömålen som direktiven beskriver. Däremot har de enskilda medlemsländerna ofta relativt stora frihetsgrader beträffande vägen till målen. Läs mer om t.ex. vem som gör vad på webbplatsen Sveriges nationella miljömål, eller läs mer om den årliga uppföljningen av Sveriges miljömål.

Illustration: Polyanna von Knorring. Nickpottia Microbryum curvicollum

Huvudbild: © Pavel Bína/SLU Artdatabanken

Publicerad: 15 november 2024 - Sidansvarig: cecilia.nordstrom@slu.se
Loading…