Vårt arbete med främmande arter
SLU Artdatabanken har flera uppdrag för Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten som handlar om främmande och invasiva arter.
Risklista 2024
Under 2023-2024 pågår arbetet med uppdatering av nu gällande nationell riskklassificering av främmande arter. Under riskklassificeringsarbetet används metoden ”GEIAA”: Generic Ecological Impact Assessment of Alien Species. Det är en modell för klassificering, i huvudsak utarbetad av norska Artsdatabanken. Modellen bygger på en uppskattning av hur stor risk en främmande art utgör för inhemsk biologisk mångfald, utifrån kunskap om arternas biologi (habitatkrav, spridningsförmåga, livscykel, etc) i kombination med antaganden om framtida klimat.
I uppdraget har SLU Artdatabanken haft generella klimatscenarier för en period på 50 år framåt i tiden att ta hänsyn till. De bygger på antagandet att framtiden är fossilintensiv med fortsatt höga utsläpp.
På Naturvårdsverkets webbplats
- Vem gör vad i arbetet med invasiva främmande arter
- Vad kan du som privatperson kan göra?
- Handlingsplan mot oavsiktlig spridning av invasiva främmande arter
På Havs- och vattenmyndighetens webbplats
CBM:s rapport: Spridningsvägar för invasiva främmande arter av unionsbetydelse
Andra uppdrag gällande främmande arter
Vi svarar för en rad tjänster som ska underlätta arbetet med invasiva främmande arter. Vi har tidigare tagit fram en inrapporteringslösning för invasiva främmande arter och gjort det möjligt att söka ut invasiva främmande arter i fyndkartor.
Huvudbild: © Johan Samuelsson/SLU Artdatabanken