Hoppa till huvudinnehåll

SLU Artdatabankens naturvårdspris

– ett av Sveriges finaste naturvårdspriser.

Pokal i ofärgat glas med fiskliknande former som omsluter en rödbrun droppe. Foto

SLU Artdatabankens naturvårdspris

Naturvårdspriset delas ut till någon som gjort en enastående insats för att bevara den biologiska mångfalden. 

SLU Artdatabanken vill genom priset främja arbete med bevarande av biologisk mångfald, öka kunskapen om Sveriges arter och naturtyper, uppmärksamma behovet av naturvårdsarbete och forskning inom detta område samt inspirera till fortsatt arbete för bevarande av biologisk mångfald.

 

Mer om naturvårdspriset

2016 förnyades priset och den fantasiegggande statyetten - Radicula - togs fram i samarbete Erika Krisoffersson Bredberg och Ammy Olofsson från Glasbolaget i Bro som arbetar med ekologisk glastillverkning. Hyttans ugn eldas med biogas och de råvaror som används är returglas från bildskärmar, floatglas och miljökristall. För SLU Artdatabanken är det viktigt att arbeta utifrån ett hållbarhetsperspektiv och en återvunnen statyett var ett självklart val.

Den ursprungliga statyetten - Livsformer - var gjord av brons och togs fram av konstnären Sam Westerholm.

Radicula - ett naturvårdspris blir till

På Glasbolaget i Bro skapar Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg prisstatyetten Radicula. Hur tillverkas den egentligen, och varför ser den ut som den gör? Följ med in i glashyttan och se hur skulpturen växer fram.

Lena Gustafsson får naturvårdspriset

Lena Gustafsson får SLU Artdatabankens naturvårdspris 2024 för hennes förmåga att vara en enande kraft inom ett konfliktfyllt forskningsområde. Med stor lyhördhet och integritet har hon navigerat i det skogspolitiska landskapet och kämpat för en skogsdebatt med fokus på lösningar.

Spellista: Naturvårdspriset

Se prisutdelningar och intervjuer från de senaste åren.

Publicerad: 23 februari 2024 - Sidansvarig: ulrika.sehlberg.samuelsson@slu.se
Loading…