Kontaktinformation
Johan Samuelsson, kommunikatör
SLU Artdatabanken
johan.samuelsson@slu.se
018-67 34 09
SLU Artdatabanken samverkar med många olika svenska myndigheter och organisationer och givetvis även med andra institutioner inom SLU.
Inom projektet Samverkan för artdata (Artkoll.se) samverkar Länsstyrelserna och SLU Artdatabanken för att på bästa sätt främja användandet av information och data om arter i det svenska arbetet med naturvård och med bevarandet av biologisk mångfald. Vi har också ett etablerat samarbete kring artdata och artfakta med Skogsstyrelsen, som genom sitt verktyg Skogens pärlor informerar om naturvårdsintressanta arter. Dessutom medverkar vi i EDNA - Ett nätverk för DNA-metoder för miljöövervakning och miljöanalys.
SLU Artdatabanken har tillsammans med 10 andra svenska universitet och myndigheter utvecklat en ny svensk plattform för publicering och åtkomst till data om biologisk mångfald. Den nya forskningsinfrastrukturen invigdes 4 oktober 2021.
Svensk biodiversitetsdatainfrastruktur (SBDI) är ett konsortium och en e-infrastruktur som finansieras av Vetenskapsrådet och utvecklas i nära samarbete med Living Atlases communityn och Global Biodiversity Information Facility (GBIF). Infrastrukturen gör biologisk mångfaldsdata tillgänglig, tillhandahåller kraftfulla analys- och visualiseringsverktyg och erbjuder därigenom nya möjligheter för innovativ och tvärvetenskaplig forskning om biologisk mångfald och ekosystem. Kärnuppdraget för SBDI är att stödja principerna Open Science och FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) inom biologisk mångfald och ekosystemforskning.
Konsortiet omfattar 11 universitet och statliga myndigheter i Sverige: Göteborgs universitet (GU), Karolinska Institutet (KI), Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Linnéuniversitetet (LnU), Lunds universitet (LU), Stockholms universitet (SU), Naturhistoriska riksmuseet (NRM), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU Artdatabanken), Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), Umeå universitet (UmU), Uppsala universitet (UU).
SBDI föregicks av Svenska LifeWatch som också var en nationell e-infrastruktur för data om biologisk mångfald. Svenska Lifewatch avvecklades 2021.
De ideella föreningarna inom det biologiska området är viktiga diskussions- och samarbetsparters. Samarbetet sker bland annat genom BiSam (Biologiska föreningarnas samarbetsorganisation), som drivs av Sveriges Ornitologiska Förening – BirdLife Sverige, Sveriges Mykologiska Förening, Sveriges Entomologiska Förening och Svenska Botaniska Föreningen. Dessa föreningar är också representerade i Artportalsrådet, och bidrar därmed i utvecklingen av rapportverktyget Artportalen.
Flora- och faunaväkteriet är andra exempel på verksamheter som bedrivs av eller i nära samarbete med ideella föreningar, främst Svenska Botaniska föreningen (Floraväktarna) och Sveriges Entomologiska Förening (Faunaväktarna). Inom naturväkteriet har det också genomförts framgångsrika samarbetsprojekt med till exempel Naturskyddföreningen, för att uppmärksamma hotade arter.
SLU Artdatabanken har tillsammans med Jordbruksverket samordnat ett projekt kring gräsmarker, biologisk mångfald och infrastruktur. Samverkansgruppen Infrastrukturens gräsmarker involverar Trafikverket, Svenska kraftnät och en rad aktörer som har ansvar för skötsel av mark i anslutning till infrastruktur, t.ex. banvallar, vägrenar, kraftledningsgator, flygplatser och golfbanor etc. Genom rätt planerad skötsel av dessa marker finns förutsättningarna för att de ska kunna utgöra viktiga miljöer i landskapet för rödlistade arter som är på tillbakagång i takt med att slåtter- och betesmarker försvinner.
Johan Samuelsson, kommunikatör
SLU Artdatabanken
johan.samuelsson@slu.se
018-67 34 09