Avslutade bidrag till nätverkande aktiviteter

Senast ändrad: 30 september 2024

Svenska artprojektet utlyser bidrag för nätverkande aktiviteter som syftar till att stimulera till uppbyggnad av kompetens inom systematik och taxonomi. Den första utlysningen av bidraget gjordes 2020.


Bidrag sorterade efter diarienummer


2023

dha 2023-193 Gotlands botaniska förening: Inventeringsläger på Gotland, hösten 2023. Inventeringar av ett antal kända men oskyddade värdekärnor i två av Länsstyrelsens värdetrakter på Gotland. Samtliga 1677 artfynd finns rapporterade i Artportalen under projektet "Kalkbarrianerna 2023, Gotland".

dha 2023-191 Entomologiska föreningen i Uppland: Workshop – Insektsgnag. Två heldagar i fält med kort introduktion och avslutning på lab. Fynd som gjordes under workshopen rapporterades till Artportalen.

dha 2023-190 Luleå Svampklubb: Hotade sandtallskogar i Norrbottens län. En workshop och artkurs genomfördes i Jokkmokk och en temadag arrangerades i Luleå. Aktiviteterna utgjordes av föreläsningar och exkursioner i skyddade skogar med höga naturvärden.

dha 2023-189 Entomologiska föreningen Stockholm: Stekelfaunan på Stora Karlsö, del 2. Kartläggning av stekelfaunan på Stora Karlsö där insamlingen nu är avslutad. En del av bestämningsarbetet återstår, och material har skickats ut till experter i världen. Resultat registreras fortgående i Artportalen.

dha 2023-188 Göteborgs botaniska trädgård: Nätverksträff med workshop och insamlingsresa för botaniska trädgårdars nordiska nätverk. Genomförande av den första nätverksträffen någonsin. Här diskuterades gemensamma utmaningar och hur trädgårdar och samlingar på bästa sätt kan samverka och bevaras. Ett fokusområde var fröbank och lokala artbevarande projekt, ett annat var utveckling av arbetet med artkunskap.

2022

dha 2022-169 Björksoppen Svampförening Västerbotten: Mykologiveckan 2023 i Västerbotten. Besök i både naturreservat och vissa oskyddade områden. Alla deltagare bidrog till att hitta och samla in svampar för genomgång, artbestämning och därefter inrapportering till Artportalen. Vissa svampar sparades för DNA-sekvensering, andra för deponering i herbarium. Under veckan hittades oväntade, sällsynta, hotade och obskyra arter.

dha 2022-168 Uppsala Svampklubb: Mykologiveckan 2022 i Uppsala – Överföring av kunskap och uppbyggnad av kompetens om identifiering och inrapportering av svamparter. Genom noggranna exkursionsförberedelser kunde 111 lokaler väljas ut, beskrivas och rekognoseras. Evenemanget främjade samverkan, inventering, artbestämning och lärande. Material till exkursionsguiden "Svamplokaler i Uppland" kunde sammanställas och användas under veckan. En artikel publicerades i Svensk Mykologisk Tidskrift 2023:3.

dha 2022-167 Uppsala Svampklubb: Framtagning av filmserie om DNA-sekvensering av svampar på amatörnivå. Kontakter mellan Uppsala Svampklubb, Uppsala Universitet och SLU Artdatabanken har upprättats. Projektet har i förlängningen lett till att SMF:s ängssvampsprojekt kunnat bistås med sekvensering. Amatörers medverkan i det arbetet är en viktig resurs.

dha 2022-166 Svampkonsulenternas Riksförbund: Riksträff 2022 Svampkonsulenternas Riksförbund. Exkursioner till bokskogar och betade ekhagar som i Brunnsparken, Brunnsskogen, Tromtö naturreservat och Vambåsa hagmarker. Alla fynd rapporterades till Artportalen. En artikel skrevs till medlemstidningen Sporaden.

2021

dha 2021-180 Skydda Skogen: Artkunskapskurser. Tre kurser med cirka 20 deltagare per kurs arrangerades 2022: ”Skogskurs– skillnad på naturskog och produktionsskog”, ”Helgkurs om naturskog” och ”Artkurs i Yxsjöskogen”. Två ytterligare heldagskurser med lika många deltagare genomfördes 2023 i Yxsjöområdet.

dha 2022-165 Stiftelsen Station Linné: Workshop: Sveriges alla insekter! Deltagarna delades upp i tre grupper med fokus på ordningssortering, stekelsortering och artbestämning. Sammanlagt sorterades sju Malaisefälleprover innehållandes 38 469 insekter, och 5 837 individer bestämdes till 753 arter. Fynddata från det artbestämda materialet görs allmänt tillgängligt på Artportalen. Data för det ordnings- och familjebestämda materialet lämnas till riksmuseets databas Naturarv.

dha 2021-182 Naturskolan i Lund: Ökad biologisk mångfald på skolgården. Konferensen genererade inga nya artfynd men ett nytt och starkare intresse för olika arter och biologisk mångfald. Det gynnade nyfikenhet för att upptäcka biologisk mångfald på skolgården, bland annat att leta pollinatörer på Idalaskolans torräng.

dha 2021-181 Stockholms Svampvänner: Kalkbarrskogar i Norrtälje kommun. Ett 20-tal lokaler i Norrtälje kommun besöktes under året. 1584 fynduppgifter inrapporterades till Artportalen med 87 bifogade bilder. 112 fynd utgör rödlistade arter. Kunskapsöverföring och utbildning framför allt till 3 aktiva personer under 30 år.

2020

dha 2020-301 Sveriges Mykologiska Förening: Mykologiveckan på Gotland, oktober 2021. Mykologiveckan genomfördes på sedvanligt sätt, men på grund av pandemin kunde utländska deltagare ej närvara. Alla verifierade fynduppgifter finns tillgängliga i Artportalen. Cirka 90 kollekter samlades in för DNA-sekvensering, 4 nya Inocybearter för Sverige upptäcktes och en artikel skrevs till SMT 2020:4.

dha 2020-300 Västsvenska EntomologKlubben: Strandlevande skalbaggar på marina strandängar i Bohuslän. Två dagars kurs i fyra olika havsstrandsmiljöer. Sammanlagt 198 arter skalbaggar hittades, varav 5 är rödlistade (ny lokal för EN-arten Pogonus luridipennis). Insamlingsmetodik, montering och artbestämning lärdes ut. Fyndrapporter är tillgängliggjorda.

dha 2020-299 Entomologiska föreningen i Uppland: Kunskapsöverbryggning inom entomologi, artbestämning i grupp, februari 2022. Luppar köptes in och tre baggträffar anordnades under ledning av Mikael Molander och Mats Jonsell med tema ”Långhorningar (inklusive monteringskurs)”, ”Olikfotade skalbaggar” samt ”Praktbaggar”. Antal deltagare per träff var ca tio stycken. Under våren 2022 är ytterligare tre baggträffar inplanerade.