Hoppa till huvudinnehåll

Rapportering och fynddata

Hjälp till att öka kunskapen om Sveriges arter genom att rapportera in fynd till Artportalen. Eller bli Fauna- fungi- eller floraväktare, då följer du en art eller en artgrupp på specifika lokaler och gör regelbundna återbesök som du sedan rapporterar in i Artportalen. Då bidrar du till att bygga upp ett bättre underlag för naturvårdsarbetet. Sök bland miljontals fynduppgifter i Artportalen eller sök fynduppgifter i Fynddata, där du söker i flera olika datakällor bland annat Artportalen.

Artportalen

Ett rapporteringssystem för fynduppgifter.

Arter att leta efter

Verifiering vid SLU Artdatabanken

Verifiering är ett viktigt led i att kunna kvalitetssäkra fynd i Artportalen. SLU Artdatabanken får in miljontals rapporter om artfynd till Artportalen varje år. Fynduppgifterna ligger till grund för beslut inom svensk naturvård, vilket gör att kvaliteten på datat är av stor vikt. Här kan du läsa om hur SLU Artdatabanken arbetar med verifiering.

Fynddata och skyddsklassade arter

Fynduppgifter som lagras av SLU Artdatabanken omfattas av offentlighets- och sekretesslagen (OSL, SFS 2009:400) och hanteras i enlighet med svensk lagstiftning. Grundprincipen är att fynduppgifterna ska vara öppna och tillgängliga för alla, med undantag för arter som finns upptagna på SLU Artdatabankens lista över nationellt skyddsklassade arter.

Skyddsklassning av arter innebär att fynduppgifter för våra mest känsliga arter döljs eller diffuseras för att skydda dem mot olika hot som annars kunde uppstå om de kom till allmän kännedom. Exakta fyndplatser för dessa s.k. skyddsklassade arter visas därför inte öppet för allmänheten. Däremot kan rapportören och eventuella medobservatörer se dessa fynduppgifter, liksom utsedda validerare.

Publicerad: 10 oktober 2024 - Sidansvarig: cecilia.nordstrom@slu.se
Loading…