SLU Artdatabanken behöver din hjälp att kartlägga Europas funga!

Senast ändrad: 06 november 2024
Kollage av fyra bilder på svamparter. Foto

Sedan våren 2024 samarbetar SLU Artdatabanken och Sveriges Mykologiska Förening med ett EU-finansierat projekt som syftar till att sätta mångfalden av svampar på den europeiska kartan, och på så sätt förbättra och effektivisera naturvårdsinsatser för svampar. En del i projektet handlar om att samla in fruktkroppar och dokumentera förekomsten hos ett antal utvalda arter, och för det här behöver vi din hjälp under hösten.

FunDive är ett projekt som arbetar för att sätta svamparnas biodiversitet på kartan och på så sätt kunna bidra till den europeiska naturvården. Svampar är nödvändiga i våra ekosystem men ofta förbisedda i samband med inventeringar och naturvårdsåtgärder. Detta gör dem sårbara för olika hot. Ofta ser vi en pågående areell eller kvalitetsmässig försämring av svamparnas habitat.

FunDive är ett europeiskt initiativ som finansieras av Biodiversa+, ett EU-projekt med ambitionen att naturen i Europa ska ha börjat återhämta sig 2030, och att människor ska kunna leva i harmoni med naturen 2050. 33 partners i 22 europeiska länder deltar i arbetet.

Målet med FunDive är att öka kunskapen om Europas svampar för att bidra till ett bättre och effektivare naturvårdsarbete. Svampar är generellt understuderade och deras världsutbredningar är bristfälligt kända. Även i Europa, trots flera hundra år av mykologisk forskning, saknar vi kunskap om många svampars utbredning.  Sådan kunskap är värdefull för effektivt naturvårdsarbete, och nödvändig för att upprätta och uppdatera IUCN:s rödlista för hotade arter.

En del i projektet är att med hjälp av medborgarforskare få in material och kunskap om olika arters utbredning och ekologi. Här kan du bidra med ovärderliga fyndrapporter. Under fyra säsonger efterlyser vi uppgifter om särskilda svampgrupper eller intressanta svamphabitat. Först ut är nedanstående upprop där du kan observera, rapportera, samla och få dina fynd sekvenserade utan kostnad. 

Hösten 2024 är följande upprop aktuella:

  1. Rapportera jordstjärnor. En guide till alla Europas jordstjärnor kan laddas ner för att underlätta artbestämning
  2. Rapportera stjälkröksvampar
  3. ”Most wanted” – rapportera utifrån en lista. Främst handlar uppropet om gastroida svampar (buksvampar, ”Gasteromyceter”) som vi behöver mer data kring för att bättre kunna bedöma populationsstatus och eventuella hot.
  4. Mykorrhizavampar i tallskog

Hur gör jag?

Rapportering sker i Artportalen och kopplas till respektive uppropsprojekt. Kollekter av arter av särskilt intresse samlas in enligt en metod och rapporteras även i FunDive-projektets rapporteringsapp PlutoF GO. På så sätt kan man sedan följa sitt fynd och få sekvenseringsresultat på FunDives dataportal. Torkade kollekter skickas till nationella noder.

För Sveriges del skickas kollekterna till:

Elisabet Ottosson
SLU Artdatabanken
Box 7007
750 07 Uppsala

Lokalt på SLU Artdatabanken kommer det ske en bedömning av vilka insamlingar som skall skickas till sekvensering. Var noga med att följa alla instruktioner och skriv gärna en motivering till varför just det specifika fyndet bör sekvenseras.