Kontaktinformation
Cecilia Nordström, webbansvarig kommunikatör
SLU Artdatabanken
cecilia.nordstrom@slu.se, 018-672441, 072-2032967
Artportalen är ett system för observationer av Sveriges vilda växter, djur och svampar. Systemet består av en databas med flera tillhörande tjänster för rapportering, sökning och hantering av artobservationerna.
Artportalen.se är anpassad för att användas på en vanlig dator, men fungerar inte lika bra på mobila enheter. Mobilanpassade lösningar finns för rapportering och för att följa dagsaktuella fynd (se längre ner).
Nytt 30 augusti: Rapportera med exakta koordinater i checklistan. Till checklistan
Nytt i juni 2024: Fältdagboken lanseras för mobil. Till fältdagboken.
Nytt i december 2023: Artportalen har påbörjat flytten till ny teknisk miljö Artportalen beta
För dig som är intresserad av att lära dig mer om arter eller redan är kunnig rekommenderar vi att du lär dig använda Artportalen.se och upptäcker alla funktioner och möjligheter som finns där. Exempel på vad du kan göra på artportalen.se:
Här får du snabbt en överblick i telefonen över de intressantaste fynden för dagen och en vecka tillbaka.
Artportalens checklista är en webbtjänst som är byggd för att användas för rapportering av arter i fält. Arterna kryssas av i en färdig artlista som är anpassad till den plats man befinner sig på och till aktuell årstid. Checklistan kan användas för alla artgrupper, men fungerar bäst för arter som är möjliga att artbestämma i fält och där artlistan blir rimligt lång, t.ex. fåglar, dagfjärilar och trollsländor. Nytt i december 2023: nu går det att använda checklistan utan att ladda en fördefinierad lista med arter, ströfynd. Lägg bara till de arter du vill rapportera utan hålla dig till en artgrupp, blanda arterna varefter du stöter på dem. Fördelen med denna typ av rapportering är att du samlar hela listan med fynd innan de rapporteras in i Artportalen. Det blir då enkelt att komplettera fynden och kontrollera innan rapportering sker. Du kan till och med vänta tills du kommer hem, öppna checklistan i datorn och sedan rapportera.
Artportalens checklista rekommenderas för dig som är en relativt van rapportör.
Artportalens checklista erbjuder inte bara ett smidigt sätt att rapportera utan förser också forskare med värdefullt data om arters frånvaro.
Exempel på vad du kan göra i Artportalens checklista:
För dig som rapporterar sällan eller för dig som är en van rapportör och har behov av att kunna rapportera från mobilen. Mobilrapporteringen i Artfakta är ett smidigt och mobilanpassat sätt att rapportera på. Här rapporteras arterna en och en.
Exempel på vad du kan göra i mobilrapporteringen:
För dig som vill hjälpa till att hitta invasiva arter och få veta mer om invasiva arter finns en specialanpassad rapporteringsfunktion. Rapporterna granskas innan de hamnar i Artportalen.
Exempel på vad du kan göra på invasivaarter.nu:
För dig som vill hjälpa till att hitta vattenlevande djur och växter som är speciellt viktiga att hålla koll på för att tidigt kunna upptäcka hot mot våra levande sjöar, vattendrag och hav. Rapporterna granskas av experter kopplade till Havs- och vattenmyndigheten och hamnar därefter i Artportalen.
Exempel på vad du kan göra på rappen.nu:
Här kan du rapportera observationer av skyddsvärda arter som är viktiga för ett rikt växt och djurliv och som vi behöver mer kunskap om. Din rapport hjälper oss att följa var arterna finns och när de finns där. Det är betydelsefull kunskap i arbetet för att skydda arterna. Skyddsvärda arter drivs av SLU Artdatabanken på uppdrag av Naturvårdsverket.
Exempel på vad du kan göra:
SLU Artdatabanken tillgängliggör data via API:er så att myndigheter, företag, föreningar och privatpersoner på ett enkelt sätt kan visa information om arter i egna applikationer. API:er för inrapportering finns också.
Cecilia Nordström, webbansvarig kommunikatör
SLU Artdatabanken
cecilia.nordstrom@slu.se, 018-672441, 072-2032967