Kontaktinformation
Johan Liljeblad
SLU Artdatabanken
Johan.liljeblad@slu.se, 018-671434
Hjälp till att öka kunskapen om Sveriges arter genom att rapportera in fynd till Artportalen. Eller bli Fauna- eller floraväktare. Du har roligt och bidrar samtidigt till att bygga upp ett bättre underlag för naturvårdsarbetet. Välj rapporteringssätt. Ange som minst art, plats och datum och bygg på med valfria uppgifter. Granska sedan uppgifterna innan du publicerar dem.
Enkel rapportering i fält för ett fynd i taget.
För dig som rapporterar sällan eller för dig som är en van rapportör och har behov av att kunna rapportera fynd med mobilen.
Rapportera flera fynd i fält utifrån listor.
Rapportera utifrån en fördefinierad lista med sannolika arter för området och datumet i mobilen. Arterna kryssas av i en färdig artlista som är anpassad till den plats man befinner sig på och till aktuell årstid. Checklistan kan användas för alla artgrupper men fungerar bäst för arter som är möjliga att artbestämma i fält och där artlistan blir rimligt lång, t.ex. fåglar, dagfjärilar och trollsländor. Nytt i augusti 2024: Från och med den 30 augusti kan du peka ut exakt position av enstaka fynd på befintliga fyndplatser eller helt enkelt använda namn på kartan även i Artportalens checklista. På så sätt blir fyndet mer användbart för sammanställningar och naturvård. Nytt i december 2023: nu går det att använda checklistan utan att ladda en fördefinierad lista med arter. Lägg bara till de arter du vill rapportera utan att hålla dig till en artgrupp, blanda arterna varefter du stöter på dem. Fördelen med denna typ av rapportering är att du samlar hela listan med fynd innan de rapporteras in i Artportalen.
All funktionalitet samlad på ett ställe.
Artportalen.se utgör själva grundstenen bland Artportalens tjänster. Här finns i princip all funktionalitet samlad. artportalen.se är anpassad för att användas på dator och fungerar inte lika bra på mobila enheter.
På Utube hittar du en instruktionsvideo som visar hur du rapporterar till Artportalen.
Obs! Videon behöver uppdateras.
För invasiva arter finns en specialanpassad webbapp. Här finns också mycket information som hjälper dig med artbestämning och förslag på åtgärder för att få bort de invasiva arterna. Här kan du rapportera utan att skapa konto.
I Rappen kan du på ett enkelt sätt rapportera observationer av vattenlevande djur och växter som är speciellt viktiga att hålla koll på för att tidigt kunna upptäcka hot mot våra levande sjöar, vattendrag och hav. Rapporterna granskas av experter kopplade till Havs- och vattenmyndighetern och hamnar därefter i Artportalen. Här kan du rapportera utan att behöva skapa konto.
Här kan du rapportera observationer av skyddsvärda arter som är viktiga för ett rikt växt och djurliv och som vi behöver mer kunskap om. Din rapport hjälper oss att följa var arterna finns och när de finns där. Det är betydelsefull kunskap i arbetet för att skydda arterna.
Johan Liljeblad
SLU Artdatabanken
Johan.liljeblad@slu.se, 018-671434