Hoppa till huvudinnehåll

Faunaväkteri

Faunaväkteri är ideell övervakning och kunskapsinsamling av svenskt djurliv. Allmänhetens observationer är ett oerhört värdefullt bidrag i arbetet med att förstå tillståndet i naturen. Alla är välkomna att spana arter och bli faunaväktare.

Faunaväkta grod- och kräldjur

Är du intresserad av grod- och kräldjur och vill bidra till ökad kunskap om dessa? Då har du möjlighet att i vår göra en viktig insats! Genom att inventera och och rapportera observationer i Artportalen bidrar du till ett bättre kunskapsunderlag för analyser och bedömningar av arternas tillstånd.

Marint faunaväkteri

Är du dykare och vill bidra till ökad kunskap om marina arter i Sverige? Då har du chansen att göra en viktig insats! Genom att rapportera observationer av arter som ingår i det marina faunaväkteriet bidrar du till ett bättre kunskapsunderlag för analyser och bedömningar av arternas tillstånd.

Nystart för faunaväkteri av småkryp!

I projektet Faunaväkteriet småkryp som drivs av Sveriges entomologiska förening (SEF) kan i princip alla rödlistade insekter och spindlar övervakas.

Bild från sidan på en grön-guldskimrande skalbagge. Foto.

Hjälp oss övervaka våra trollsländor

Vill du hjälpa till med att öka kunskapen om våra trollsländor? Då kan du söka efter sju trollsländearter. Arterna som ingår är rödlistade i Sverige eller är habitatdirektivsarter.

Gråsvart slända på grässtrå. Foto

Rapportera på Artportalen

För att kunna rapportera på Artportalen behöver du ha ett konto – hör av dig om du behöver hjälp med att skapa ett konto. Fynden rapporteras under projektkategorin ”Faunaväkteri”. Ta gärna en eller flera bilder på din art i fält vid första besöket och ladda upp bilderna på Artportalen.

Huvudbild gröngrening: © Fredrik Pleijel

MArint faunaväkteri: © Peder Pålgård

Publicerad: 26 mars 2025 - Sidansvarig: cecilia.nordstrom@slu.se
Loading…