Faunaväkteri
Faunaväkteri är en ideell övervakning av hotade djur. Övervakningen bygger på ett nätverk av naturintresserade människor som bidrar med kunskap genom att tillsammans övervaka hotade arter. Alla är välkomna att spana arter och bli faunaväktare!
Faunaväkteri
SLU Artdatabanken är nationell koordinator och driver olika övervakningsprojekt tillsammans med bland andra Naturskyddsföreningen, Sveriges Entomologiska Förening, Trollsländeföreningen och Svensk Dagfjärilsövervakning.
Faunaväktaren rapporterar sitt resultat till Artportalen där all data lagras och blir tillgängligt så att utvärdering och analyser kan göras. Genom samarbete kan övervakningen och uppföljningen ske på nationell nivå, och kunskapen kan användas inom naturvårdsarbete, miljöövervakning och vid bevarandearbete av rödlistade arter.
Börja faunaväkta!
Hjälp oss att öka kunskapen om Sveriges rödlistade arter – och rapportera dina fynd i Artportalen. Eller varför inte börja följa grodor på en eller flera specifika, närliggande lokaler? Regelbundna återbesök gör att artens eller arternas tillstånd kan följas samtidigt som hot mot lokalen kan uppmärksammas. För att kunna göra kvalificerade naturvårdsbedömningar är långa tidsserier en ofta efterfrågad men saknad kunskap. Du kan själv välja en eller flera rödlistade arter på en eller flera specifika lokaler. Nedan kan du läsa mer om hur du kan väkta marina arter och groddjur. Småkryp, bastardsvärmare och hoppspindlar drivs av Sveriges Entomologiska Förening. Trollsländeföreningen driver ett väkteri om trollsländor.
Faunaväkterier som drivs av andra:
Huvudbild gröngrening: © Fredrik Pleijel
Vanlig padda: © Sofia Blank