Hoppa till huvudinnehåll

Fungaväkteri

Svampar svarar för en stor del av den svenska biologiska mångfalden, i riket Fungi är över 10 000 arter bofasta i Sverige, vilket innebär att de svampar vi känner till idag står för en sjättedel av Sveriges dryga 60 000 arter. Mycket tyder på att många arter av svampar minskar i Sverige, medan andra är vanligare och kanske till och med sprider sig. För att kunna analysera orsaker till förändringar samt bedöma och prioritera åtgärder krävs ett bättre underlag för statusen hos populationerna av Sveriges svampar.

Fungaväkteri

Inom mykologin är vi fortfarande i en expansiv period, och vi tror att vi fortfarande bara skrapat på ytan av svamparnas mångfald och artrikedom. Därför är det otroligt spännande och viktigt att bygga på kunskapen kring vilka arter vi har i Sverige men också att följa upp deras populationer och växtplatser för att bättre förstå deras ekologi och hur vi bäst bevarar deras miljöer.

Därför arbetar SLU Artdatabanken tillsammans med Sveriges Mykologiska Förening och olika naturvårdsmyndigheter med ett Fungaväkteri. Det är ett ideellt projekt som sedan 2023 arbetat med ängssvampar, men du är välkommen att föreslå initiativ och komma med egna idéer om grupper och miljöer du är intresserad av. Under 2024 har vi aktiva inventeringsprojekt av ängssvampar i Jönköpings län, Jämtlands län och några andra län ligger i startgroparna inför 2025. Vill du veta mera om Fungaväkteriet kontakta elisabet.ottosson@slu.se.


FunDive - Vad med och bidra till kartläggningen av Svampdiversiteten i Europa

Under ett par år framöver är vi externa partners till ett europeiskt samarbete som heter FunDive. Inom projektet kommer det organiseras en rad olika upprop kring att få hjälp med att samla in förekomstrapporter och fruktkroppar för särskilda grupper och svampbiotoper. Under hösten har vi följande aktiva upprop, se nedan.

Huvudbild: © Martin Peraic 

Publicerad: 23 oktober 2024 - Sidansvarig: cecilia.nordstrom@slu.se
Loading…