Växtskyddsmedlens spridningsvägar i miljön

Senast ändrad: 21 maj 2019

Vad händer med bekämpningsmedlen (växtskyddsmedlen) som sprutas ut på åkern? Växtskyddsmedlen stannar kvar i miljön under kortare eller längre tid och kan i vissa fall ta sig långt ifrån den plats där de använts.

Ofta kan man hitta rester av bekämpningsmedel i åar eller bäckar men även i grundvattnet. Även i regnet har man funnit rester av vissa medel. Risken för oönskad spridning av bekämpningsmedel till omgivningen beror förutom på odlings- och spridningsteknik också på naturliga förhållanden och processer (klimat, markegenskaper, mm.).

Illustration: Modifierad efter Lennart Torstensson, SLU

Bild. Spridningsvägar i landskapet för bekämpningsmedel (Modifierad efter Lennart Torstensson, SLU)

En del av de växtskyddsmedel som sprids på fält kan transporteras till omgivande mark och vatten. Med vindavdrift och avdunstning kan växtskyddsmedel transporteras iväg i luften för att sedan följa med regnet tillbaka till mark eller vatten. Genom ytavrinning och utlakning via dräneringledningar kan de föras vidare ut i vattendragen. Via utlakning genom marken kan växtskyddsmedlen föras ned till grundvattnet. Olika former av spill i hanteringen kan också leda till att växtskyddsmedel kommer på avvägar i miljön. 


Kontaktinformation

Mikaela Gönczi, föreståndare 
SLU Centrum för kemiska bekämpningsmedel i miljön (CKB)
mikaela.gonczi@slu.se, 018-67 31 05