Bygger broar för framtidens vattenbruksforskning

Senast ändrad: 02 december 2024
Ett 30-tal personer sitter i ett mötesrum och lyssnar på ett föredrag. Foto.

I november samlades över 30 forskare i Göteborg för en forskarträff arrangerad av Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk (NKfV). Fokus låg på att dela nya forskningsrön och stärka samarbeten för att främja ett mer hållbart och effektivt vattenbruk framöver.

Den 21 november arrangerade Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk (NKfV), i samarbete med SLU Aquaculture och Swemarc, den första forskarträffen i sitt slag i Sverige. Över 30 forskare med inriktning på vattenbruk och relaterade områden, från SLU, Vattenbrukscentrum Norr och Göteborgs universitet, deltog.

Ett 20-tal personer står och pratar med varandra i ett mötesrum. Foto.

Under dagen hölls elva föreläsningar, som täckte områden som nya foderlösningar, fiskars tarmfysiologi, fysiologiska bieffekter av vaccination hos fisk, akvaponik och innovativa tekniker för vattenbruk. Fyra forskare presenterade sina senaste resultat genom posterutställningar, vilket gav deltagarna möjlighet att fördjupa sig i specifika ämnen som algtoxiner i musselodlingar, könsbestämning med hjälp av ultraljudsanalyser, samt makrill i tomatsås som en ny foderråvara. Detta interaktiva format skapade en dynamisk miljö för feedback och idéutbyte. Dessutom diskuterades det också livligt kring aktuella utmaningar och möjligheter inom vattenbruket, såsom exempelvis; klimatets påverkan på arter som lax, utmaningar inom låg trofisk akvakultur som tillstånd och lagar, samt behovet av att öka efterfrågan på hållbara livsmedelsprodukter. Fodergruppen pratade om nya ingredienser och hur både konsumenter och odlare ser på foder. Medan fiskvälfärdsgruppen diskuterade etiska metoder, samarbete med industrin och hur AI kan användas för att förbättra fiskarnas välfärd.

– Det var forskarna själva som lyfte frågan om att arrangera en träff inom ramen för NKfV, och vi såg det som ett utmärkt tillfälle att byta idéer och erfarenheter, sade Anna Norman Haldén från SLU Aquaculture. 

– Det fanns gott om tid för nätverksbyggande, vilket gav forskarna möjlighet att diskutera sina egna projekt och knyta nya kontakter. Vi ser ett stort behov av fler tvärvetenskapliga samarbeten för att kunna lösa de komplexa problem som vattenbruksindustrin står inför, sade Kristina Snuttan från Swemarc vid Göteborgs universitet.

För att fånga deltagarnas intryck av mötet genomfördes en enkät. Det visade sig att forskatträffen främjade samarbete och nya idéer, där många uppskattade både de vetenskapliga diskussionerna och de sociala mötena. "Jag träffade personer som arbetar med samma saker, vilket kan leda till framtida samarbeten", sade en deltagare, medan en annan tyckte att det var spännande att få träffa nya doktorander och erfarna forskare från det andra universitetet. Även om många var nöjda med mötet, fanns det förslag på förbättringar. Ett önskemål var att få veta mer om vilka som skulle delta innan mötet och deras forskningsområden. På frågan om hur ofta forskningsträffen borde hållas var majoriteten överens om att ett årligt möte skulle vara idealiskt.

Två unga kvinnor och en man står och pratar med varandra, i ett mötesrum. Foto.

Bildbeskrivning: Här är några av de doktorander som deltog i forskarträffen. Ovan från vänster: Bella Safitri, Nhat Ton Nguyen och Manuela Seehauser, samtliga från SLU. Bilden nedan från vänster: Pontus Gunnarsson från SLU tillsammans med Tulio Yoshinaga från Umeå universitet.

Två unga män står och pratar med varandra, intill en vetenskaplig poster. Foto.

Ett 20-tal personer står i ett mötesrum och lyssnar på en man som presenterar sin vetenskapliga poster. Foto.

Bildbeskrivning: Fyra forskare presenterade sina senaste resultat genom posterutställningar, vilket gav deltagarna möjlighet att fördjupa sig i specifika ämnen som algtoxiner i musselodlingar, könsbestämning med hjälp av ultraljudsanalyser, samt makrill i tomatsås som en ny foderråvara. Här kan ni se Ali Reza Khansari från Swemarc, Göteborgs universitet, presentera sin poster.

Relaterade sidor: