De lokala perspektivet, och lokalsamhällets röster och berättelser är av stor betydelse i arbetet med att bevara biologisk mångfald och motverka klimatförändringarna.
Biologiskt kulturarv är ett begrepp som sätter fokus på förståelsen av sambanden mellan naturen och människans brukande av den. Dessa samband kan användas för historisk och biologisk kunskapsuppbyggnad och tillämpning inom natur och kulturmiljövård. CBM har sedan 2009 samarbetat med Riksantikvarieämbetet för att utvecklat kunskap om och metoder för att arbeta med biologiskt kulturarv.
Den växtflora som finns vid vägkanter är ett slags kulturarv – här finns ofta arter som förut var vanliga i den omkringliggande miljön, men som nu är på stark tillbakagång. Men det är ett hittills outforskat fält. Med bättre kunskap kan vi utforma skötseln på bästa sätt, så att dessa arter bevaras.
I arbetet med att hitta lösningar för miljöproblemen är den kommunikativa processen viktig. Det är viktigt att förstå hur människor pratar och kommunicerar, vilka aktörer som finns, och vilka vägar – eller inte – kommunikationen tar. Detta projekt handlar om hur miljöorganisationernas representanter och medlemmar resonerar om skogsbränslets för- och nackdelar.
Detta är ett dokumentationsprojekt med avsikten att dokumentera fäbodrörelsens väg att nominera fenomenet fäbodkultur som ett immateriellt kulturarv inom ramen för Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.
I ett sexårigt projekt undersöks gamla spannmålssorter av forskare från SLU och Högskolan Kristianstad tillsammans med branschfolk. Syftet är att undersöka potentialen hos kulturspannmål i ekologisk produktion.
Fladdermöss migrerar i stor omfattning över Östersjön. Samtidigt planeras för storskalig utbyggnad av vindkraft i området. Hur kommer det att påverka fladdermössen? Syftet med projektet är att studera fladdermössens migrationsmönster i det Baltiska området. Projektet är ett samarbete mellan forskare i Sverige och Finland.
I ett fyraårigt projekt undersöker forskare från SLU och Högskolan Kristianstad tillsammans med branschfolk möjligheter med gamla spannmålssorter, i ett tvärvetenskapligt projekt finansierat av Formas.
Hur kan vi styra mot ett jordbrukslandskap som både producerar jordbruksprodukter och önskvärd biologisk mångfald? Den frågan står i fokus för det tvärvetenskapliga delprojektet om jordbrukslandskapet som leds av SLU Centrum för biologisk mångfald, Uppsala. Projektet ingår i forskningsprogrammet LANDPATHS.
Projektet handlar om landsbygdsmänniskors roll under en av historiens största samhällsomvandlingar. Studien använder sig av ett unikt källmaterial i form av bland annat dagböcker och brev.
Sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor (zoonoser) och antibiotikaresistens är stora problem som påverkar folk- och djurhälsa, biologisk mångfald, livsmedelsförsörjning och ekonomisk tillväxt. Det behövs utökad forskning och kännedom om övervakning och diagnostik av smittämnen och antibiotikaresistens i vilda djurpopulationer och hos lokalbefolkning i nära kontakt med vilda djur.
Ett hållbart skogsbruk inkluderar hänsyn till alla naturligt förekommande arter. Syftet med det här projektet är att stärka kunskapsläget när det gäller skogsbruk och fladdermöss.
CBM har en aktiv roll i arbetet med att bevara Sveriges fladdermusarter. Det mesta av arbetet genomförs i samarbete med SLU Artdatabanken och Länsstyrelsen i Jönköping som är ansvarig myndighet för miljöövervakningen av fladdermöss. Olika forskningsprojekt pågår, samt insamlande av data för framtida forskning.
Traditionellt brukande, biodiversitet och hållbarhet i lokala traditioner i nutidens Rumänien och dåtidens Sverige. Det är det fullständiga namnet på projektet som är ett samarbete med National Museum of the Romanian Peasant i Rumänien.
TRIEKOL - road and rail ecology, är ett forskningsprogram med finasiering från Trafikverket om transportinfrastrukturens inverkan på biologisk mångfald och landskapsekologi.