Vi besökte O-ringen!

Senast ändrad: 12 augusti 2022

Hur smakar gröt på kulturspannmål? Är det någon skillnad från annan gröt? Och vad är egentligen kulturspannmål?Det härkunde man ta reda på i SLU-montern på O-ringentorget den 24 och 25 juli 2022. Då fanns våra studenter och forskare samt bagaren och kulturspannmålsfantasten Sébastaien Boudet på plats.

Grötprovning + konsumentstudie

I SLU:s monter på O-ringentorget skedde spännande saker. den 24-25 juli. Här fanns forskare på plats som tillsammans med studenter och bagaren Sébastien Boudet kokade en gröt gjord på kulturspannmål, som besökare kunde få smaka på. Om man ville kunde man också vara med i ett konsumenstudie. Syftet med testet var att fånga vad konsumenter tycker om gröt gjort på kulturspannmål, och resultatet kommer att bli en del av forskningsprojektet "Historiska sädesslag i framtidens mat".  

Ungefär 400 personer var med i konsumentestet. 

Gröten som vi bjöd på var gjort av en evolutionär blandning av äldre lantsorter av vårvete som grovmalts i egen kvarn. Säden kommer från odlingar inom projektets ram. En sådan gröt behöver blötläggas ca 8-15 timmar i kallt vatten, innan kokning, och kan sedan toppas med vad man har och gillar bäst – frön, nötter, bär och frukt.

Tester med gröt på grovmalt spannmål är en av de innovationer som forskningsprojektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat” genomför, för att hitta nya eller andra slags användningsområden jämfört med det som idag är brukligt. Den här typen av grötsäd finns inte att köpa i handeln idag, men vem vet – kanske kommer det att bli morgondagens favorit på frukostbordet!

 

Tre personer vid ett bord i ett tält. På bordet finns ett stort antal små koppar som en person häller upp något i. Foto.

Gröttestet i SLU-montern förbereds. Foto: Karin Wendin. 

montage av två foton: ett porträtt och en bild där man ser en hand som häller i korn i en bordskvarn, där det kommer ut malt mjöl.

I montern maldes också spannmål i en liten brodskvarn. Foto: Sébastien Boudet.