Kontaktinformation
Karin Gerhardt, Projektledare
Institutionen för stad och land, SLU Centrum för biologisk mångfald (CBM)
Avslutningsseminarium för projektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat” som pågått under 6 år.
I mitten på februari disputerade Tove Ortman med sin avhandling New potential in old varieties: Using landrace cereal to meet food production challenge. Tove har varit doktorand i forskningsprojektet “Historiska sädesslag i framtidens mat”.
Tove Ortman har studerat kulturspannmål i fältförsök och intervjuat lantbrukare och andra som använder dessa äldre sorter av grödor. Hon och hennes medarbetare har bland annat jämfört kulturspannmål av vårvete med moderna vetesorter i ekologisk odling.
Läs mer på sidan om doktorandprojektet.
Svenska mästerskapen i grötkokning gick av stapeln undermässan Sthlm food and wine/Bak- och chokladfestival. Här utmanades Sveriges bästa kockar, konditorer och bagare, men också hemmakockar eftersom tävlingen var uppdelad i två kategorier: Professionell och Amatör.
Gröt är något som många har en koppling till och det finns lika många serveringsförslag som det finns grötälskare. Dessutom är det en otroligt billig maträtt.
I juryn satt några av de vassaste grötexperterna i landet, bland andra: Marie Mandelmann (Mandelmanns trädgårdar), Sebastian Gibrand (silver i Bocuse d’or), Jason Diakité (Timbuktu), Florencia Abella (Ekstedt), Per Styregård (mat/vinskribent), Benjamin Ingrosso (artist och kock), Joakim Almqvist (Punk Royal), Filip Fasten (agrikultur) och Lea Marion (Sveriges bästa unga kock).
Syftet med tävlingen var att inspirera hela svenska folket till att äta mer och bättre gröt. Den ska samtidigt ge medvind till den expanderande nordiska spannmålskulturen, där gamla sorters spannmål kommer tillbaka på matbordet.
Läs mer på webbsidan för sm i ekogröt.
Den 1–3 september 2022 hölls första gången någonsin ett nordiskt mästerskap i mathantverk, Nordic Artisan Food Awards, NAFA. Till tävlingen bjöds mathantverkare från hela Norden in att tävla. På plats fanns projektet Hisoriska sädesslag, för föreläsningar, workshops, och test av gröt gjort på kulturspannmål.
Det var Slow Food Nordic som tillsammans med Eldrimner arrangerade Terra Madre Nordic, en nordisk mötesplats för både producenter och konsumenter med ett gemensamt intresse för hållbar matproduktion, konsumtion och matkultur. I samband med detta hölls alltså för första gången någonsin ett nordiskt mästerskap i mathantverk, Nordic Artisan Food Awards.
Vi medverkade med information och prova-på av kulturspannmål:
Vecka 30 kom sveriges största orienteringstävling, O-ringen, till campus SLU Ultuna i Uppsala. Det var en familjefest med ca 10 000 campinggäster, och ca 18 400 deltagare som gjorde ca 75 000 etappstarter.
Mitt i allt detta fanns en samlingsplats, O-ringentorget, där SLU hade sin stora monter. Där fanns vi under ett par dagar för att visa och berätta om kulturspannmål - och inte minst: anordna en provning av gröt gjord på kulturspannmål!
Karin Gerhardt, Projektledare
Institutionen för stad och land, SLU Centrum för biologisk mångfald (CBM)