Hur påverkas fladdermöss av vindkraft i Östersjöområdet – BAMBI

Senast ändrad: 09 oktober 2024
Fladdermus i en handskbeklädd hand, märkt med en radiosändare på ryggen. Foto.

Fladdermöss migrerar i stor omfattning över Östersjön. Samtidigt planeras för storskalig utbyggnad av vindkraft i området. Hur kommer det att påverka fladdermössen? Syftet med projektet är att studera fladdermössens migrationsmönster i det Baltiska området. Projektet är ett samarbete mellan forskare i Sverige och Finland.

Vi behöver ställa om vårt samhälle från fossilberoende till förnybara energialternativ. Inom denna omställning kommer vindkraften spela en mycket viktig roll. Utbyggnaden av vindkraft är nu omfattande, vilket inte minst  gäller havsbaserad vindkraft. Tyvärr har dock vindkraften en del negativa miljöeffekter som måste hanteras, till exempel konflikter med skyddade arter. En sådan artgrupp som kan påverkas i hög grad är fladdermöss. Redan idag orsakar vindkraft stor dödlighet hos fladdermöss.

Med tanke på den höga utbyggningstakten, framförallt när det gäller havsbaserad vindkraft, så finns det all anledning att tro att dödligheten kommer att öka ytterligare. Det finns dock metoder att minska, eller helt förebygga dödligheten. De två bästa metoderna är dels att bygga vindkraftverk på rätt plats där förekomsten av fladdermöss är väldigt låg, dels att stoppa vindkraftverkens rotorblad när det är mycket fladdermöss i närheten. När det gäller havsbaserad vindkraft så är det dock väldigt svårt att veta var det finns säkra platser där förekomsten av fladdermöss är låg. Vi vet att fladdermöss migrerar över Östersjön, men vi vet inte var, när och i vilken omfattning.

Att stoppa vindkraftverk när det är fladdermöss i närheten bygger på att vi har kunskaper om när fladdermössen migrerar. Det finns en positiv relation mellan fladdermusmigration och temperatur, och en negativ relation mellan fladdermusmigration och vindhastighet, men vi har bristfälliga kunskaper med avseende på vilka gränsvärden som bör gälla, det vill säga vid vilken temperatur och vindstyrka kan vi vara säkra på att fladdermössen inte migrerar och riskerar att kollidera med vindkraftverk.

Syftet med det här projektet är att studera hur fladdermöss migrerar över Östersjön. Till exempel om de flyttar på bred front över hela Östersjön, eller om de följer bestämda migrationsrutter. Vi kommer också att  studera hur aktiviteten av fladdermöss är på hög höjd i olika delar av Östersjön i relation till väderleken. Denna studie är viktig eftersom vi behöver få fram effektiva gränsvärden för när man bör stänga av vindkraftverk. Om gränsvärdena är för höga riskerar vi att vindkraftverk står stilla i onödan, men om de är för låga riskerar vi att döda fladdermöss. Vi kommer att arbeta med hypotesen att aktiviteten av fladdermöss varierar i olika delar av Östersjön, och att därmed även gränsvärdena bör variera.


Kontaktinformation

Johnny De Jong, Forskningsledare, SLU Centrum för biologisk mångfald
Institutionen för stad och land, Avdelningen för statsvetenskap och naturresursförvaltning
johnny.de.jong@slu.se+4618-671071, +46702271914