Sametinget som tematisk fokalpunkt för CBD, art. 8j

Senast ändrad: 02 april 2025
tjurar på en liten skärgårdsfärja som färdas över vatten mot en ö. Foto.

CBM har sedan 2021 ett uppdrag att bistå Sametinget i deras regeringsuppdrag att vara tematisk fokalpunkt för traditionell kunskap och sedvanebruk.

Att vara fokalpunkt i detta sammanhang handlar om att Sametinget ska samordna Sveriges genomförande av artiklarna 8j och 10c i konventionen om biologisk mångfald, och ansvara för kontakterna med konventionens sekretariat. Dessa artiklar i konventionen handlar om betydelsen av lokal och traditionell kunskap för biologisk mångfald och det hållbara nyttjandet av den.

Sametinget och SLU Centrum för biologisk mångfald (CBM) arbetar tillsammans med uppdraget. Sametinget är förvaltningsmyndighet inom rennäringens område och för samisk kultur och som fokalpunkt har Sametinget ett övergripande samordningsansvar för både árbediehtu (samisk traditionell kunskap) och annan kunskapstradition. Detta sätter ramarna för uppdragets genomförande. Sametinget har därför ett nära samarbete med CBM som bistår i arbetet, särskilt när det gäller annan kunskapstradition i Sverige. Det kan handla om traditionell kunskap kopplad till exempelvis fäbodbruk, kustnära fiske och skärgårdsjordbruk.

Bakgrund

Sverige har undertecknat FN:s konvention om biologisk mångfald (UN Convention on Biological Diversity, CBD). Det innebär att regeringen och svenska myndigheter ska respektera och bevara urfolks och lokala samhällens traditionella kunskap relaterad till biologisk mångfald och skydda och uppmuntra deras hållbara sedvanebruk av biologiska resurser. Detta lyfts fram i konventionens artiklar 8j och 10c.

Sametinget har fått i uppdrag av regeringen att leda det svenska arbetet med artiklarna 8j och 10c, det vill säga att bidra till att främja användningen av, och bidra till ökad kunskap om, traditionell kunskap och hållbart sedvanebruk som leder till bevarande och hållbart nyttjande av biologisk mångfald. Sametinget ska verka för att berörda myndigheter och aktörer involveras och deltar i arbetet vilket ska bidra till ett ökat hänsynstagande av traditionell kunskap och hållbart sedvanebruk kopplat till biologisk mångfald vid beslutsfattande.

CBM bistod med erfarenheter från Naptek (Nationellt program för lokal och traditionell kunskap relaterad till bevarande och hållbart nyttjande av biologisk mångfald), som var ett projekt vid CBM mellan 2006 och 2015. Uppdraget har förlängts till och med 2026 och CBM har under 2024 fungerat som rådgivande åt Sametinget i arbetet och fungerar som nod för icke-samisk kunskapstradition.

Kontakt: Håkan Tunón, SLU Centrum för biologisk månfgald

Finansiär: Naturvårdsverket

År: 2021-

 


Kontaktinformation

Håkan Tunón, föreståndare, SLU Centrum för biologisk mångfald
Institutionen för stad och land, Avdelningen för statsvetenskap och naturresursförvaltning
hakan.tunon@slu.se+4618-672591, +460703615010