Förmiddag
09.00 Inledning (Håkan Tunón, SLU Centrum för biologisk mångfald, Annsofie Wahlström, SLU Future Food)
09.15 Nattsvart framtid – eller finns det hopp för den biologiska mångfalden? (Torbjörn Ebenhard, SLU Centrum för biologisk mångfald)
09.45 Framtiden och mångfalden – dolda storheter i landskapet (Erik Westholm, Institutionen för stad och land, SLU)
10.15 Fika av och med Sebastién Boudet.
11.00 Staden som matproducent – förr och nu (Inger Olausson, Hortikultura)
11.30 Framtidens mat, framtidens landskap, framtidens mångfald (Jan Bengtson, Institutionen för ekologi, SLU)
12.00–13.30 Lunch
Eftermiddag
13.30–15.00 Parallella sessioner:
- Session 1. Stadslandskapet och livsmedelsproduktion.
Facilitator: Inger Olausson, Horticultura.
Inledningsföreläsare: Madeleine Bonow, Södertörns högskola & Helena Espmark, SLU.
Historiskt sett bidrog staden till sin egen livsmedelsförsörjning och i kristider har städerna ökat produktionen, exempelvis genom husbehovs- och yrkesmässig odling och smådjursuppfödning. Hur är det idag? Tas det hänsyn till livsmedelsproduktion i stadsplaneringen? Kan staden vara en del av livsmedelsproduktionen? Hur kan vi i samhällsutvecklingen ta hänsyn till biologisk mångfald och ekosystemtjänster? Hur gynnas/missgynnas initiativ rörande odling och liknande i staden? Vad prioriteras i stadsplaneringen?
- Session 2. Odlingslandskapets många värden.
Facilitator: Karin Gerhardt, SLU/CBM.
Inledningsföreläsare: Jenny Jewert, WWF & Pernilla Tidåker, SLU.
Det högutnyttjade åkerlandskapet fokuserar på monokulturer och intensivt jordbruk. På vilka sätt/hur kan livsmedelsproduktion bidra till att bevara och höja biologisk mångfald? Dessutom skall landskapet även leverera tjänster under olika omständigheter (krig, resursbrist, klimatförändringar). Hur ska man prioritera och nå alla behov? Finns det win-win lösningar här?
- Session 3. Matlandskap eller energilandskap.
Facilitator: J-O Helldin, SLU/CBM
Inledningsföreläsare: Johan Lundin, Helios Nordic Energy & Johnny Kjellström, Svenska Bioenergiföreningen (SveBio).
I det framtida, hållbara samhället kommer finnas ett stort behov av förnybar energi. Samtidigt ökar fokus på matproduktion och matsäkerhet. Hur kan vi kombinera matproduktion, energiproduktion och biologisk mångfald i landskapet?
- Session 4. Sjö och kust – produktion i vattenlandskapet. Facilitatorer: Håkan Tunón, SLU/CBM & Jens Olsson SLU Aqua
Inledningsföreläsare: Örjan Östman, SLU Aqua.
Historiskt betraktades sjöarna och haven som ett skafferi för färsk fisk vid behov, ett väl förvaltat fiskevatten bidrog till en långsiktig livsmedelssäkerhet. Hur ser dagens nyttjande av fiskresursen ut? Vad begränsar nuvarande nyttjande, hur ser en optimal förvaltningen av resursen ut för akut och långsiktig livsmedelssäkerhet? Finns det framtida möjligheter i outnyttjade resurser som kan bidra till att stärka den biologiska mångfalden?
15.00 Fika av och med Sebastién Boudet
15.30 Panelsamtal
16.00 Avslutande inspirationssamtal. (Tyvärr har inspirationsföreläsningen med dokumentärfilmaren Tina-Marie Qviberg utgått p.g.a. sjukdom).
16.20 Avrundning
16:30 Slut